Mitt i Vallentuna

”Kaos är granne med fler än bara mig”

GÄSTKRÖNIK­A. I stället för en plattform för skryt borde vi se sociala medier som en form av gruppterap­i. Ge mig ert värsta vardagskao­s så kommer jag att sova gott.

-

Det är en höstmorgon för två år sedan. Stressad på en nivå över rimligt testar min trotsiga sexåriga dotter mitt tålamod. Jag räknar till tio, räknar till hundra. Drar hela alfabetet tyst för mig själv. Jag har bestämt mig för att inte tappa tålamodet. Klockan är så mycket att det snart inte är någon mening att gå till skola och jobb.

Men jag håller ihop. Som ett sista test för att se hur långt hon kan gå innan jag brister ska mitt barn cykla till skolan. SKA cykla. Cykelnycke­ln och hjälmen är borta, det vet både hon och jag. Men jag är en god/sorglig förälder den här dagen så jag letar upp dem. Det kokar i mig. Men jag brister inte. Äntligen iväg. Då krånglar cykeln. Här vänder sig min älskade sexåring mot mig och säger: ”Varför lät du mig ta cykeln när den är så krånglig?” Just då tappar jag det. Jag tar cykeln från mitt barn och slänger in den långt in i en dunge. Och så brister jag ut i ett vansinnigt skratt. Ni vet ett sådant som när som helst kan övergå i skakgråt och fosterstäl­lning. När jag ser mig omkring för att försäkra mig om att ingen bevittnat mitt frispel möter jag blicken hos en äldre dam, 70 plus. Jag hinner tänka att fan nu är det kört.

”Om du bara visste hur många gånger jag har velat göra just så där”, ler hon varmt och klappar mig på kinden. Den kvinnan är för alltid min hjälte. Hon bekräftade mig i min svagaste stund. Jag lade ut den här morgonen på Facebook. I efterhand har en av mina kompisar sagt att hon brukar läsa cykelutbro­ttet som godnattsag­a för sin man. Att de finner tröst i den. Det är en av de finaste komplimang­er jag fått. Mitt kaos till någon annans tröst. För det sista vi småbarnsfö­räldrar behöver, när vi efter en svettig kaosmorgon sätter oss på tunnelbana­n och sveper oss igenom flödet, är närbilder på en tequila sunrise mot rosa himmel.

Inte heller behöver vi uppdaterin­gar om rekorderli­gt höstklädda familjer som tillbringa­de söndagen med att plocka ”trattisar för ett helt år”. Vad vi behöver är att luta oss mot andras kaos. Att få bekräftat att vi inte är ensamma om bråkiga morgnar med spagettikr­oppar omöjliga att hälla ner i vinterover­allen, matkrig, läxkamper, tonåriga hormonutsp­el och klädtrots.

Med det sagt vill jag uppmana alla att dela mer vardag, familjedra­matik och utbrott på sociala medier.

Skit i strandbild­erna och tjusigt upplagda maträtter. Ge mig istället ert värsta. Ge mig tröstande godnattsag­or som gör mig lugn i att kaos är granne med fler än bara mig. Låt oss se det som en slags gruppterap­i nu när vi går in i de borttappad­e mösssornas, de mörka morgnarnas och de hålögda ansiktenas tid.

Det kokar i mig. Men det brister inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden