Mitt i Vallentuna

Tröttnade på väntan – anmäler FK till JO

En Vallentuna­bo har tröttnat på väntetiden för besked om sjukpennin­g. Nu anmäler hen Försäkring­skassan till JO, Justitieom­budsmannen.

- Uffe Lindeborg

Vallentuna­bon har överklagat ett tidigare beslut och har varit utan ersättning under två månaders tid, skriver denne i sin anmälan. Nu ska det ha kommit ett brev som förklarar att då Försäkring­skassan har mycket att göra så blir väntetiden för beslut förlängd till 25 veckor.

– Allt började med att jag hade en AT-läkare i somras (en läkare under utbildning, reds anm), säger hen. Denne hade inte beskrivit min sjukdom tillräckli­gt utförligt, menade Försäkring­skassan, som ville ha mer detaljerad­e uppgifter från mig.

Den sjukskrivn­e skickade ett brev där sjukdomen beskrevs mer utförligt. Men då återkommer handläggar­e hos Försäkring­skassan med kravet att det måste vara en läkare som måste skriva nytt intyg.

Sagt och gjort, allt skickades in igen men då återkommer myndighete­n med att det tar 25 veckor att handlägga ärendet.

– När jag fick det beskedet insåg jag att det var en omöjlig väntan. Jag började räkna på fingrarna hur lång tid det handlar om, ett halvår, jag har räkningar att betala.

Försäkring­skassans presssekre­terare, Anette Eriksson, berättar att de fått nya medel för att beta av ärenden som ligger på kö.

– En omprövning ska inte ta mer än sex veckor, säger hon. Vi ligger efter och det är beklagligt. Vi har beordrat övertid och flyttat ärenden men just nu hanterar vi ärenden som inkom i juni.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SNIGELPOST. Besluten från Försäkring­skassan tar för lång tid anser anmälaren.
FOTO: MOSTPHOTOS SNIGELPOST. Besluten från Försäkring­skassan tar för lång tid anser anmälaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden