Mitt i Vallentuna

Göran kunde rädda liv med hjälp av hjärtlig app

- Johann Bernövall

Göran Tersmeden, 44 år, som registrera­t sig i appen ”SMSlivrädd­are” räddade nyligen en persons liv i Täby efter att ha svarat på ett larm. Täbybon Göran Tersmeden har sedan han registrera­de sig på appen 2014 fått sju larm och har fram tills den senaste gången åkt ut på fyra av dem. Men de gångerna har han inte varit först på platsen. Men den här gången var han just det.

– Jag satt hemma i soffan när jag fick ett larm. Det tog några sekunder innan jag insåg att det var från en närliggand­e plats och valde att ta det. Då var det bara att ta min hjärtstart­are och sticka iväg, säger han.

Väl på platsen, som vi av sekretessk­äl inte kan skriva ut, var Göran tacksam att han precis gått en repetition­skurs i HLR hos Johaniterh­jälpen..

– Det är en ganska overklig känsla när man plötsligt befinner sig i en situation med en livslös person. Men att jag precis varit på kursen gjorde att det gick lite på automatik, det fanns färskt i minnet. Sen så är hjärtstart­aren väldigt bra och ger tydliga instruktio­ner. Jag kunde snabbt konstatera att personen varken hade andning eller puls och kunde inleda en behandling.

Ambulans tog över

Efter tre minuter anlände ambulanspe­rsonal och kun- de ta över. Den här gången slutade det lyckligt, personen kunde efter en stund lämna sitt livlösa tillstånd. 20 minuter efter att han stuckit iväg var Göran tillbaka hemma med sin son igen.

– Jag kom innanför dörren och berättade för min son att jag varit med och räddat ett liv. En märklig men stark känsla, berättar Göran Tersmeden,.

Nu vill Göran att SMSlivrädd­arna ska bli fler. Rent generellt i samhället behövs fler som kan hantera en hjärtstart­are.

– Det behövs en större allmän kunskap om hjärtstopp. Det är en skön känsla att vara förberedd om någonting händer, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden