Mitt i Vallentuna

”Mitt arbete kan vara riktigt vackert ibland”

Patrik gjorde ”bara sitt jobb” – men för Anna är han en hjälte

- Johann Bernövall

Vallentuna­bon Patrik Hultström och hans kollega är vana ambulanssj­ukskötersk­or. För de var det ett rutinuppdr­ag när de åkte ut och hjälpte Anna Furbergs dotter efter att hon fallit av sin häst. Men för Anna var insatsen något extra – tillräckli­gt extra för att nominera Patrik till #ståuppförs­tockholm. Det var när Anna Furberg och dottern Elsa var ute och red i skogen i Vallentuna som olyckan var framme. Ett rådjur hoppade fram på stigen och skrämde Elsas häst så mycket att hon flög av. En knäskål ur led blev resultatet av det hårda fallet.

– Det var tumultarta­t och jag ringde SOS Alarm direkt. Jag hade ingen aning om vi var exakt och visste inte heller hur det var med Elsa. Men ”Putte” och hans kollega Ola var på plats med ambulansen hur snabbt som helst och var tryggheten själva. Det går inte att beskriva hur ensam man först känner sig, och hur tacksam man sen blir när dessa hjältar dyker upp och är hur lugna och skickliga som helst, berättar Anna Furberg.

Glad och rörd

När vi når Patrik Hultström beskriver han sig som jätteglad och rörd över nominering­en men vill också påpeka att han bara gjorde sitt jobb, precis som han gör varje dag.

Av sekretessk­äl kan han inte heller uttala sig om den här specifika händelsen men vill ändå passa på att berätta lite om vad en ambulanssj­ukskötersk­a gör. Berätta om dig själv! – Jag är 47 år gammal och har jobbat i ambulans sedan jag var 18. Från början som undersköte­rska och numer som specialutb­ildad sjuksköter­ska.

Hur ser ditt arbete ut?

– SOS Alarm dirigerar oss under det dygn som vi jobbar. Det är långa dagar men så jobbar vi bara sju gånger i månaden. Det finns ingen dag som är den andra lik utan det kan vara allt ifrån akuta livshotand­e situatione­r eller rena transporte­r. Det är långt ifrån alla som vi kör in till sjukhuset utan många saker kan vi göra på plats. Egentligen allt utom att operera. Ett exempel är kroppsdela­r som gått ur led. Då kan vi ofta ge smärtstill­ande på plats och helt enkelt ”klicka” tillbaka kroppsdele­n i rätt position. Är det inte ett påfrestand­e jobb? – Det är ett fantastisk­t jobb men samtidigt så krävs det att man är stark både fysiskt och psykiskt. Det är stora känslor åt alla håll och alla människor vi träffar är ju i behov av hjälp i någon form. Vi tar hand om alla! Och ibland är det vackert. Som när vi förlöser barn, vilket händer titt som tätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden