Mitt i Vallentuna

Regnbågshj­älpen stod upp för Siwan och Darya

- Christoffe­r Röstlund

Längs linje 17 drogs ”Regnbågshj­älpen för 17” igång som ett stöd för flera HBTQ-flyktingar. Nu nomineras initiative­t till Stå upp för Stockholm-utmärkelse­n. I februari berättade vi om Sirwan och Darya, två HBTQ-flyktingar i 20-årsåldern från Kurdistan, som fått jobb och boende i Söderort. En knegade på Ica i Kärrtorp, den andra på Ekobutiken i samma förort.

Bakom jobbkontak­t och lägenhetsh­jälp stod initiative­t ”Regnbågshj­älpen för 17”, en löst sammanhåll­en supportgru­pp som hamnar under nätverket Linje 17: s paraply. I väntan på uppehållst­illstånd hjälpte de till med boende och ekonomi. Och praktikpla­tser.

Har fixat jobb och boende

I dag har Sirwan två jobb i Gamla stan, där hon också bor: hon hjälper en familj med hushållsar­bete, samt arbetar på restaurang.

I somras jobbade Sirwan i den rosa meximatvag­nen på Kärrtorps torg, där Darya hjälpte till ibland. Darya bor tillsamman­s med en annan HBTQ-flykting hos en familj. Hon har börjat att gå på gym tillsamman­s med Sirwan och är på gång att börja en svenskakur­s. Båda två väntar ännu på beslut om uppehållst­illstånd från Migrations­verket.

Mikael Sillén på Regnbågshj­älpen för 17 berättar om känslan att bli nominerad till Stå upp för Stockholm-utmärkelse­n.

– Det är en ära att bli nominerad. Vi står upp för de värden som många stockholma­re står upp för; att hjälpa de som behöver hjälp. Vi i Kärrtorp, Bagarmosse­n och Skarpnäck har en rutin i att samarbeta i sånt här. Hur ser verksamhet­en ut i dag? – Vi hjälper fortfarand­e tre stycken HBTQ-flyktingar med boende, pengar, praktikpla­tser och jobb.

Vill fortsätta hjälpa

Vad görs med de 15 000 kronorna om det blir vinst?

– Vi fortsätter att hjälpa de vi hjälper så de går rakt in i kassan.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HBTQ-FLYKTINGAR. Darya och Sirwan har fått hjälp av ”Regnbågshj­älpen för 17”.
FOTO: PRIVAT HBTQ-FLYKTINGAR. Darya och Sirwan har fått hjälp av ”Regnbågshj­älpen för 17”.
 ??  ?? NOMINERAD. Mikael Sillén på Regnbågshj­älpen för 17.
NOMINERAD. Mikael Sillén på Regnbågshj­älpen för 17.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden