Mitt i Vallentuna

Susannes telefonsam­tal räddade livet på Nestor

- Evelina Hertz

I vintras räddade Susanne Mobackers telefonsam­tal livet på Hornstulls kvartersst­ammis Nestor Peixoto Noya. – Oj, vad roligt! Vad gulliga ni är, säger Susanne Mobacker när vi ringer upp henne för att berätta om nominering­en.

Det var i vintras som Susanne Mobacker tillsamman­s med några andra i Hornstull uppmärksam­made att ingen hade sett till kvarterets stammis Nestor Peixoto Noya på några dagar.

Susanne luskade reda på numret till hans dotter Joana som efter Susannes telefonsam­tal åkte hem till Nestor. Det visade sig att han var jättesjuk.

– På sjukhuset sa de att han inte hade klarat natten, säger Susanne Mobacker.

”Har ett eget universum i Hornstull”

Men Nestor repade sig och fick komma hem till Hornstull igen. Susanne Mobacker som numera äger ett café i Gröndal är inte i Hornstull lika ofta längre, men hon träffar alltid på honom när hon kommer dit.

– Jag träffade honom faktiskt i förra veckan och han är vid ganska god vigör. Nestor har ett eget litet universum i Hornstull, säger Susanne Mobacker.

Hur kommer det sig att du tog steget att göra något?

– Jag vet inte, men det kanske handlar om att jag inte är så rädd för att störa. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger ”gör det goda och släng det i havet” och för mig betyder det att det goda är en stilla handling utan en förväntnin­g på att få något tillbaka, säger Susanne Mobacker.

Men nu har hon alltså chans att få 15 000 kronor tack vare sin goda gärning.

– Jag känner mig ytterst ärad, det är väldigt gulligt allihopa. Men jag känner inte att jag personlige­n har gjort en så stor insats utan är bara väldigt glad att Nestor överlevde, säger hon.

Flera hjälpte till

Nestors dotter Joana Peixoto Noya Öberg säger att hon tycker att det är roligt att Susanne är nominerad, men poängterar också att det var flera som var med och hjälpte hennes pappa.

 ??  ?? Södermalms­nytt, mars 2016.
Södermalms­nytt, mars 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden