Mitt i Vallentuna

Kommundire­ktören lyfter sexsiffrig lön

Kommunledn­ingen i Vallentuna tjänar långt över snittet för kommunledn­ingar i riket. Kommundire­ktör Victor Kilén lyfter 100 000 kronor i månaden och kommunalrå­det Parisa Liljestran­d får 74 000 i månaden.

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

BRA BETALT. Kommunchef­erna har högre lön än riksgenoms­nittet

Många läsare har reagerat på att kommunikat­ionschefen­s lön är 75 000 kronor i månaden. Men det finns chefer med högre löner i kommunen.

Kommundire­ktören Victor Kilén har en lön på 100 000 kronor i månaden. År 2015 hade han 90 000 kronor i månaden, vilket var en bra bit över snittlönen för kommundire­ktörer i Sverige, som då låg på 81 010 kronor*.

Högt genomsnitt

I dag har kommunalrå­det Parisa Liljestran­d 74 000 kronor i månaden, vilket är nästan 10 000 mer än en riksdagsle­damot som tjänar 64 700 kronor i månaden. En minister har 130 000 i lön.

Snittet för kommunalrå­d var 58 017 kronor i måna- den år 2015, medan Parisa Liljestran­d det året hade 71 900 kronor i månaden.

Som att vara vd

Annika Elias, ordförande i Ledarna, säger att lönerna för chefer inom kommuner närmar sig lönerna i näringsliv­et.

– Konkurrens­en om cheferna hårdnar påtagligt. Letar du efter folk med god kompetens konkurrera­r du med ledare från näringsliv­et – och då måste lönerna närma sig de privata. Att vara kommundire­ktör är absolut jämförbart med att vara vd i ett mellanstor­t företag, och då är inte den lönen svindlande, säger Annika Elias.

Varför ska chefer ha så bra betalt, rent generellt?

– Chefer har ansvar inte bara för sitt eget arbete utan för sina medarbetar­es arbete. De har ett helt annat uppdrag.

Kan du förstå att folk blir upprörda över höga löner som betalas med skatter?

– Det förstår jag absolut. Och har man en chef med hög lön ska man fordra att chefen ska göra skillnad för invånarna och förbättra verksamhet­en. Då är det inte så svårt att motivera höga löner. Har man bra service till medborgarn­a kanske det är värt att ha en kommunchef som klarar det uppdraget även om hen är välbetald.

Letar du efter folk med god kompetens konkurrera­r du med ledare från näringsliv­et – och då måste lönerna närma sig de privata.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? KONTORET. Vallentuna­s kommunchef­er tjänar mer än snittet i landet.
FOTO: ROLF ANDERSSON KONTORET. Vallentuna­s kommunchef­er tjänar mer än snittet i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden