Mitt i Vallentuna

Högskolepr­ovet: ”Det är en kul grej att ha gjort det”

- Lotten Engbom

66 258 personer var anmälda till årets högskolepr­ov som skrevs förra helgen. Vi tog pulsen på några Täby- och Vallentuna­bor som skrev provet. Täby- och Vallentuna­bor skrev högskolepr­ovet på Åva, Tibble eller Danderyds gymnasium. En av dem som skrev är 23-åriga Sofia Pettersson.

Hon läser redan idag på universite­t och var där för att se om hon kunde göra bättre ifrån sig än tidigare.

– Jag skrev ”just in case”, om jag skulle vilja söka något annat i framtiden, säger hon och tillägger:

– Jag tror många gör det för att det är en grej att ha gjort det. Och det är väl kul att se hur högt man kan få.

Trots att det var tredje gången hon gjorde högskolepr­ovet kände hon sig nervös när hon väntade på att få gå in i provsalen under morgonen.

– Jag gillar inte att göra prov hela dagen. Men jag känner ingen press, då skulle jag ha pluggat till provet, säger Sofia.

Tröttande provdag

Men för kompisen Jannica Dahlin, 23, var det allra första gången hon gjorde provet – med hopp om att åtminstone få 1,25 i snitt för att komma in på den utbildning hon vill.

– Jag är trött i huvudet redan, säger hon efter förmiddags­passet.

– Men det får gå som det går. Eftersom att det är första gången ser jag det bara som ett test. Till nästa gång får jag plugga, nu vet jag ju upplägget.

Irene Lindqvist, 58 år, hörde till en av de äldre som skrev på Åva. För henne var det andra gången hon skrev högskolepr­ovet.

– Första gången var för 35 år sedan, säger hon.

Det är dels lite nyfikenhet som lockade henne till Åva för att göra provet. Men hon funderar också på att söka lite kurser. Skrevs lördagen den 29 oktober Högskolepr­ovet består Av de cirka 66 000 Resultatet kommer

– Jag har redan en utbildning, så mest är det en kul grej, säger hon och tillägger:

– Men gud vad kass jag är! Mattedelar­na är jättesvåra, jag har glömt allt vad ekvationer heter, så där blir det nog inte så många rätt. Jag tror att jag ska försöka plugga till nästa gång.

Resultatet väntar

När provdagen var slut, vid 16.30, tyckte både Sofia Pettersson och Jannica Dahlin att det gått sådär. Men resultaten dröjer till slutet av november.

– Går det inte bra på det här så kommer jag att skriva igen nästa år, säger Jannica.

– Jag tycker alltid synd om mig själv efter sådant här, men jag ska ändå ut och fira, säger Sofia Pettersson.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? PRÖVADE. Jannica Dahlin och Sofia Pettersson skrev högskolepr­ovet på Åva. på 120 orter i landet.
av åtta delprov som testar dig inom olika områden. Antalet uppgifter är 160, varav 80 är kvantitati­va (matematisk­a och logiska) och 80 är verbala...
FOTO: LOTTEN ENGBOM PRÖVADE. Jannica Dahlin och Sofia Pettersson skrev högskolepr­ovet på Åva. på 120 orter i landet. av åtta delprov som testar dig inom olika områden. Antalet uppgifter är 160, varav 80 är kvantitati­va (matematisk­a och logiska) och 80 är verbala...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden