Mitt i Vallentuna

Kommunens bostadsköp påverkade marknaden

Vallentuna kommun köpte en tredjedel av alla bostadsrät­ter som såldes under juni månad. Det innebär att köpen påverkade marknaden, enligt Mäklarstat­istik.

- Hege Hellström

Vallentuna har i år köpt 17 bostadsrät­ter för att hyra ut till nyanlända flyktingar. Nio av lägenheter­na köptes under juni, och det innebär att en tredjedel av alla bostadsrät­ter som såldes den månaden köptes av kommunen.

– Det är klart att det påverkar marknaden. De budar med offentliga medel, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstat­istik.

Sveriges Radio har granskat priserna på köpen, och kommit fram till att de sålts till marknadspr­is.

Parisa Liljestran­d ( M), kommunalrå­d, är medveten om att det inte ser bra ut men säger att det är slut med köpen nu.

– Vi vill inte mixtra mer med marknaden, det måste vara en fri bostadsmar­knad, säger hon.

Behövs på annat håll

Ett annat skäl är att pengarna behövs på annat håll.

– Vi har lagt investerin­gsmedel för att köpa in bo- stadsrätte­r, i och för sig är det positivt för kommunen. Men vi kommer att behöva medlen till att bygga ut vårt Vallentuna. Vi ska bygga upp ett nytt centrum, skolor och idrottshal­l och allt det här kräver investerin­gspengar.

Hur ska ni då fixa bostäder till flyktingar­na?

– Det kan jag inte svara på. Det ser väldigt svårt ut. Vi har lagt väldigt mycket krut på att klara 2016. Som det ser ut kommer vi eventuellt att klara av bostäderna under 2016 men vi har inte ens hunnit komma ovanför vattenytan för luft. Det ser mörkt ut, säger Parisa Liljestran­d.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden