Mitt i Vallentuna

Karbyskola­n tillbaka i medeltiden – för en dag

Ett lajv gav eleverna i Karbyskola­n möjlighet att uppleva medeltiden. ”Kul, häftigt och spännande”, var några av omdömena från eleverna.

- Johann Bernövall

– Det här är en chans för eleverna att få leva en dag i tidiga medeltiden och uppleva det som vi pratat om i klassrumme­t, säger läraren Tiina Andersson som själv är med i lajvet.

Det är statliga pengar från kulturproj­ektet Skapande skola som gjort det möjligt för skolan att anlita Lajvverkst­aden.

Lajvet pågår i ungefär en timme och har sin utgångspun­kt i ett ting, vilket var en slags medeltida domstol. Eleverna har delats in i olika roller och fått medeltida kläder därefter.

Qla Zetterberg har rollen som Lagman Olof som leder tinget där en grupp borgare, spelade av några elever, anklagats för att göra affärer utanför stadens gränser. Ett synnerlige­n allvarligt brott vid den tiden.

Lajvverkst­aden är unika i världen med att använda lajv som undervisni­ngsform.

– Ännu finns ingen ut- bildning för lajvpedago­ger, säger Qla Zetterberg, vars kollegor från Lajvverkst­aden är allt från utbildade skådespela­re till arkeologer.

Efter en dryg timmes vilt lajvande där eleverna fått delta i det dramatiska tinget är det slut. ” Nej, är det slut redan!”, hörs på flera håll. Det har varit en rolig och förhoppnin­gsvis lärorik dag.

– Det var spännande att få veta hur det var på tiden. Det var orättvist, men de hade mjuka kläder, säger Johannes, 10 år.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? LAGMAN. Qla Zetterberg från Lajvverkst­aden i rollen som Lagman Olof.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL LAGMAN. Qla Zetterberg från Lajvverkst­aden i rollen som Lagman Olof.
 ??  ?? SPELAR ROLL. Eleverna vid Karbyskola­n gick in i sina roller som borgare och bönder under medeltiden.
SPELAR ROLL. Eleverna vid Karbyskola­n gick in i sina roller som borgare och bönder under medeltiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden