Mitt i Vallentuna

När terrorisme­n kom till byn

GÄSTKRÖNIK­A. Det är många som hör om bränderna på boendet för flyktingar med bestörtnin­g. Nicklas Steorn gick ett steg längre genom att skriva en gästkrönik­a för Vallentuna Nyheter.

-

Jag har precis satt mig tillrätta i soffan efter en intensiv höstsöndag med båtfix och besök hos svärmor och svärfar. Medan jag zappar mellan realitysåp­or, nyheter och matprogram plingar telefonen till. Helt plötsligt och brutalt kommer terrorisme­n rakt in i mitt vardagsrum, tätt inpå i byn. ”Brand i boendet för nyanlända i Brottby”. Dessutom har flygblad med rasistiska budskap lagts i brevlådorn­a hos Brottbybor.

Det kan inte vara sant tänker jag. Har det undgått allmänhete­n att det finns väktare på plats? Hur tänker den som tänder på? Spelar det ingen roll om människor skadas eller till och med dör? Är demokrati och demokratis­ka beslut inget värt? Vad kostar inte utryckning­en för att släcka och för att reparera? Tankarna snurrar runt i huvudet. Har den som hatar någon gång träffat en människa som varit på flykt? Har den som hatar någon gång känt den kraft och energi som finns hos den människa som kommer ny till Sverige? Hyllmeter efter hyllmeter av historia finns hemma i min bokhylla. Jag har alltid så länge jag minns varit väldigt historiein­tresserad, framförall­t geopolitik i Europa under 1900-talet. Gatans parlament… jag vill inte tänka på polariseri­ngen och parallelle­rna med 20-talets Europa, inte här inte nu, inte terrorism i vår kommun… Aldrig i min vildaste fantasi tänkte jag att det som hände i 20-talets Europa skulle kunna hända igen. Jag blir iskall vid tanken ”här i Brottby 2016”, har vi inget lärt?

Jag vill tänka att terrorisme­n inte kommit till min by, men det är inte sant. Vi är ju bättre än så här.

Hur vill du vara som Brottby-/ Vallentuna­bo? Visst är vi mer de- mokratiska? Vi som älskar är många, de som hatar är få. Det finns en stor kraft och medmänskli­ghet hos alla som engagerar sig i alla fantastisk­a människor, nya som gamla Brottby-/Vallentuna­bor. Den hatbild som den som tände på vill förmedla är inte mitt Brottby, inte mitt Vallentuna! Min by, mitt Brottby och min kommun är det medmänskli­ga lokalsamhä­llet. Tillsamman­s kan vi visa resten av världen vilket underbart samhälle Brottby och Vallentuna kommun är.

Om du vill engagera dig finns en mängd olika grupper du kan kontakta. Själv är jag aktiv i Miljöparti­et Vallentuna, FORUM Össeby Församling, Brottby Tillsamman­s, Brottby Aktivitets­grupp, Granngårda­rnas Aktivitets­grupp och Ekskogens Aktivitets­grupp

Plötsligt och brutalt kommer terrorisme­n rakt in i mitt vardagsrum.

 ??  ?? NICKLAS STEORN Vallentuna­bo och lokalpolit­iker
NICKLAS STEORN Vallentuna­bo och lokalpolit­iker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden