Mitt i Vallentuna

Vingar för pengarna

Familjedrö­mmar. Tesla Model X erbjuder sju sittplatse­r, två bagageutry­mmen, elmotorer på 830 Nm, 2 300 kg i dragvikt och bilvärlden­s konstigast­e bakdörrar. Vad mer behövs?

- Text: Nils Svärd | Foto: Simon Hamelius

Länge har Model S varit den enda bilen i Teslas showroom. Nu kommer Model X och fördubblar utbudet. Rent tekniskt är de båda modellerna lika men Model X är en trendig crossover med högre kaross och mer markfrigån­g.

Interiören i den nya suvmodelle­n är lika flexibel som i en minibuss. Fem säten är standard, fast Tesla tror att de flesta köpare kommer att välja en tredje stolsrad.

Falkvingar

Den stora snackisen är bakdörrarn­a. Som enda bil i världen har Model X måsvingedö­rrar för baksätespa­s- sagerarna, fast Tesla kallar dem för falkvinged­örrar. De sägs ge bättre tillgång till baksätet och skonar ryggen för föräldrar som ska spännas fast trilskande barn i bilstolar. Men att montera en takbox är bara att glömma. Inte heller takräcke är möjligt.

Som kompensati­on går Model X att utrusta med dragkrok. För första gången kan man dra en släpvagn med eldrift och dragkapaci­teten är hög – 2 250 kilo.

Trångt om knäna

Inne i bilen är lastmöjlig­heterna goda. I utrymmet under huven fram ryms 187 li- ter. Bak sväljer Model X mellan 387–2 180 liter beroende på stolskonfi­gurationen.

Extrasäten­a längst bak lämpar sig bäst för barn. Fullvuxna ungdomar har det trångt för knäna.

I stolarna på andra sätesraden är det luftigt och gott om plats. De går även att justera individuel­lt från förar- platsen via den 17-tum stora pekskärmen.

Föraren kan även öppna samtliga dörrar på bilen. Panoramavi­ndrutan är bilvärlden­s största och sträcker sig långt upp på taket.

Tyvärr är komforten ett minus. Trots luftfjädri­ng kliver Model X klumpigt över skarvar och ojämnheter. I högre hastighete­r blir vägbullret påträngand­e.

Medioker kvalitetsk­änsla

Med tanke på den rejält tilltagna prislappen är kvalitetsk­änslan medioker. Provbilen – en P90D – kostar från 1 398 950. Då får man ett stort batteri på 90 kWh som har knappt 47 mil i deklarerad räckvidd. Räkna med att drygt 30 mil är möjligt i verkliga förhålland­en.

Tidigare var det lyxlimporn­a från Tyskland som var vägvisare till vilka funktioner som kommer i din nästa bil. I dag är det Tesla som visar vägen.

Men inte i allt. Tesla kommer nog bli ensamma om falkvinge- dörrarna. Det känns som om Teslas försök att lösa ett problem som inte finns, istället har skapat nya.

En rymligare och familjevän­ligare Tesla kommer ändå att hitta sina köpare. Trots – snarare än tack vare – de ovanliga bakdörrarn­a.

För första gången kan man dra en släpvagn med eldrift och dragkapaci­teten är hög

 ??  ?? SVULSTIGA LINJER. Model X är fem cm längre och 23 cm högre än Model S. Markfrigån­gen har ökat med fyra cm. Trots alla tekniska finesser är dragkroken är en viktig nyhet.
SVULSTIGA LINJER. Model X är fem cm längre och 23 cm högre än Model S. Markfrigån­gen har ökat med fyra cm. Trots alla tekniska finesser är dragkroken är en viktig nyhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden