Mitt i Vallentuna

Så dyra är våningspla­nen

Ju högre upp du vill bo i huset desto mer får du betala för lägenheten. Eller? Nya siffror visar att det skiljer sig beroende på vilken lägenhet du är ute efter. Här är våningarna du ska satsa på om du vill betala så lite som möjligt.

- Clarence Frenker 073 600 69 26 clarence.frenker@direktpres­s.se

S lutpriset på en lägenhet kan skilja sig kraftigt åt beroende på vilken våning i huset den ligger på. Men det är inte alltid säkert att den gamla regeln om att det blir dyrare ju högre upp den ligger gäller.

Bostadssaj­ten Booli.se har tagit fram statistik över slutkvadra­tmeterpris­erna på 13 470 lägenhetsf­örsäljning­ar i Stockholm. Den visar att våning fem har det högsta kvadratmet­erpriset men att högst upp inte alltid är det dyraste våningspla­net när det gäller vissa lägenhetst­yper och storlekar.

– Generellt är det dyrare att bo längre upp i huset men det man kan se här är att det finns skillnader. Framför allt är det årtalen på fastighete­n som påverkar, säger Matilda Adelborg, marknadsko­ordinator på Booli.se.

Generellt är det dyrare att bo längre upp i huset.

Lyxigt längst upp

Exempelvis är slutkvadra­tmeterpris­et på en mellanstor lägenhet med ytan 40-79 kvadratmet­er som högst på våning fyra. Därefter kommer våning fem följt av bottenvåni­ngen.

– En förklaring kan vara att nyprodukti­oner och sekelskift­eshus ofta har stora lyxiga våningar högst upp i huset och då blir kvadratmet­erpriset som högst där för de större bostäderna. När det kommer till lägenheter i mellanstor­lek finns det kanske andra behov som styr, säger Matilda Adelborg.

Förutom utsikten är tillgängli­ghet och fastighete­ns utformning några faktorer som påverkar priset. Barnfamilj­er och äldre prioritera­r exempelvis hiss om de ska bo högre upp medan yngre och hushåll utan barn kan klara sig med trappor och ändå vilja betala mer för en lägenhet högre upp.

Uteplats höjer värdet

Samtidigt kan mindre lägenheter dra iväg i pris även längre ned om det till exempel finns en uteplats.

Större lägenheter över 80 kvadratmet­er ökar dock enligt undersökni­ngen stadigt för varje våningspla­n upp den ligger. Det är de mindre och de i mellanskik­tet som varierar.

En gemensam nämnare har dock alla lägenheter och det är att de som ligger i källarplan eller souterräng har ett betydligt lägre slutkvadra­tmeterpris.

I listan visas priserna för slutkvadra­tmeterpris­erna i Stockholms stad som har registrera­ts på Booli.se mellan 1 januari - 30 maj 2016.

 ??  ??
 ?? FOTO: CREATIVE COMMONS ?? BOKOLL. Matilda Adelborg är pr- och marknadsko­ordinator på Booli.
FOTO: CREATIVE COMMONS BOKOLL. Matilda Adelborg är pr- och marknadsko­ordinator på Booli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden