Mitt i Vallentuna

Tryggare hemgång efter vård för äldre i Vallentuna

- TRYGGHET. Maria Forsström

Äldre som hamnat på sjukhus men fortfarand­e bor hemma har tidigare riskerat att hamna mellan stolarna, men det vill Vallentuna kommun nu åtgärda. Kommunen har inspirerat­s av Blekinge när det gäller så kallad ”Trygghemgå­ng” och gjort en förstudie på vilka insatser som krävs när en äldre patient lämnar sjukhuset. Vildana Zorlak är avdelnings­chef för verksamhet­sutvecklin­g och kvalitet och säger att det är tänkt att hjälpa klienterna till ökad självständ­ighet.

– Det kan handla om att en äldre som bor hemma har fått en stroke eller hjärtinfar­kt och efter den ska återvända hem. I fall vi satsar intensivt på stöd och hjälp redan första veckorna kan det förhoppnin­gsvis hjälpa rehabilite­ringen på hemmaplan och eventuellt minska framtida behov av korttidspl­atser.

Kommunen drar i samarbete med landstinge­t igång ett pilotproje­kt 1 december där ett team förbereder hem- met för kundens hemkomst – med tekniska hjälpmedel, mat och det som behövs – samt finns på plats när hen återvänder från sjukhuset.

– Från början kör vi 65+, sedan får vi se om det går att utvidga till andra målgrupper. Teamet består av två sjuksköter­skor och en samordnare och vi tror att vi kan ta emot två till tre kunder per vecka, säger Vildana Zorlak.

Konkret är det sjukhuset som hör av sig varpå kunden kallas till vårdplaner­ing, men vården i hemmet är frivillig.

– De flesta vill åka hem i stället för att vara kvar på korttidsbo­ende eller på sjukhus och nu kan de få möjlighet till det.

 ??  ?? Att åka hem från sjukhus är bra, men det finns också kända problem med vårdinsats­er i detta skede.
Att åka hem från sjukhus är bra, men det finns också kända problem med vårdinsats­er i detta skede.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden