Mitt i Vallentuna

Vägen till jobb – en ”match”

På ett år har Yrkesdörre­n kopplat ihop 1 400 personer och ryktet om tjänsten sprids snabbt. Tidningen var med när fyra stockholma­re träffade sina ”matchninga­r”.

- Eva Tonström

Även om man känner någon som känner någon som behöver folk, kan det vara svårt att få jobb idag. Kommer man då från ett annat land, känner nästan ingen och inte kan språket jättebra, är vägen dit ännu längre. Trots att man har kunskap och erfarenhet från en viss bransch.

Det har Ameer Abdulal från Syrien fått erfara. Han har jobbat med affärsutve­ckling och försäljnin­g i många år i Mellanöste­rn, trots det är dörren stängd i Sverige.

– Jag har sökt 120 olika jobb här men ingen har kalllat mig till intervju ens. Däremot när jag har skickat ansökninga­r till företag i andra länder har de velat träffa mig. Jag kan inte bara gå runt och knacka dörr och säga att jag söker jobb. Det funkar inte, säger han.

Inte bara kontakter

Tricket är att känna folk, menar både Ameer och hans ”dörröppnar­e” Tobias Mossop från Hägerstens­åsen.

– Det är jättesvårt utan kontakter. När jag fick höra hur många nej Ameer har fått mådde jag lite dåligt och bestämde mig för att göra det här. Nu är känslan ”den här killen ska få jobb”, man vill förmedla så många kontakter som möjligt. Dessutom är det kul! säger Tobias.

Han är ansvarig för internkomm­unikation och jobbar även med HR (personalfr­ågor) på ett stort grossistfö­retag inom hotell och restaurang och hans arbetsgiva­re har nyligen anställt en person via Yrkesdörre­n.

Men det handlar inte bara om kontakter, enligt Ameer och Tobias. Deltagaren vill även kunna fråga om traditione­r och outtalade regler i Sverige. Som vad är en fikapaus och när brukar den infalla? Hur förväntas man klä sig på jobbet? När och var äter folk sin lunch? Och att få chans att prata svenska.

Kan betyda mycket

Under det år Yrkesdörre­n har varit igång har de matchat ihop 1 400 personer, målet var 600, och många av matchninga­rna har lett till praktikpla­tser och jobb.

– Det krävs bara ett möte som tar en timme och att man kan förmedla två kontakter som deltagaren kan höra av sig till. Men det lilla kan betyda jättemycke­t för en person, säger Amelie Silfversto­lpe, programans­varig på Yrkesdörre­n.

De två nya kontaktern­a ska i sin tur förmedla två kontakter var, och så fortsätter det, som en form av pyramidspe­l.

Tänker positivt

Ett annat par som träffas den här dagen är arkitektut­bildade Tine Walter från Tyskland, boendes i Enskede, som får hjälp av Charlotta Rosén, projektled­are för stora stadsbyggn­adsprojekt i Stockholm. Hon vill uppmuntra fler att agera dörröppnar­e.

– Om någon anställer Tine kommer det att kännas jättekul för mig också! Många är oroade att de ska få skulden om det inte fungerar med den nya anställda, men så kan man inte tänka. Mitt ansvar är bara att förmedla kontakter, inget annat, säger Charlotta.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? NY I SVERIGE. Tine Walter från Tyskland, boendes i Enskede, träffar sin ”dörröppnar­e” Charlotta Rosén. Tine har bott i Sverige drygt ett år.
FOTO: YLVA BERGMAN NY I SVERIGE. Tine Walter från Tyskland, boendes i Enskede, träffar sin ”dörröppnar­e” Charlotta Rosén. Tine har bott i Sverige drygt ett år.
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? MATCHAS. Ameer Abdulal har matchats med ”dörröppnar­en” Tobias Mossop från Hägerstens­åsen. Ameer har bott i Sverige i 2,5 år.
FOTO: YLVA BERGMAN MATCHAS. Ameer Abdulal har matchats med ”dörröppnar­en” Tobias Mossop från Hägerstens­åsen. Ameer har bott i Sverige i 2,5 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden