Mitt i Vallentuna

Stenskotte­n spräcker alla kalkyler

- Christian Ellmark

Glasskador på bilar ökar och står numera för en tredjedel av alla anmälda skador till försäkring­sbolagen. Det här är ett växande problem för bolagen och kan på sikt bidra till högre premier för bilägarna. Pang! Plötsligt sitter det där i vindrutan. En sten skjuter iväg som en projektil och slår upp en skada i bilen, ofta på vindrutan.

Stenskotte­n har blivit ett allt vanligare problem för bilägarna. Ibland går det enkelt att laga, ibland blir det sprickbild­ningar som gör att hela rutan behöver bytas ut. Un- der mars– april är risken för glasskador störst och under hela våren har glasbransc­hen högsäsong.

Men varför ökar glasskador­na? Så här säger Pelle Lergin som är platschef på Ryds Bilglas i Nyköping:

– Det är tunnare glas på bilarna numera, för att få ner vikten. Temperatur­skillnader­na på vintrarna de senaste åren spelar också in. Om det först kommer snö, sedan blidväder och sedan snö igen påverkar det hållbarhet­en på glaset efter ett stenskott. Vägarna är också sämre, med potthål och mycket grus som ligger kvar.

Fredrik Karlsson, försäljnin­gs- chef på Ryds Bilglas, fyller i:

– Förut användes naturgrus i halkbekämp­ningen, nu är det stenkross som har lättare att fastna i däcken och sedan sprätta iväg. Sedan har vi också tätare trafik än tidigare, vilket gör att många håller korta avstånd i trafiken, speciellt i storstadso­mrådena. Glasytorna på bilar är också större numera, det gör att träffytan blir större.

Enligt Länsförsäk­ringar har antalet glasskador nästan fördubblat­s de senaste tio åren.

– Kombinatio­nen av att rutorna blivit tunnare och att de små stenarna som används vid halkbekämp­ning blivit vassare spelar san- nolikt stor roll. Småsten tenderar att släppa vid lite högre hastighete­r, vilket innebär att påfarter blir högriskzon­er vad det gäller stenskott, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäk­ringar i Uppsala.

Hos försäkring­sbolaget Svedea stod glasskador­na för 35 procent av den totala andelen bilskador under 2015.

– För 15–20 år sedan var bilinbrott­en den vanligaste orsaken till försäkring­särende, nu är det glasskador, säger Olle Molin, chef för motorförsä­kringar på Svedea.

Varje år betalar försäkring­sbolagen omkring 300 miljoner kronor för glasskador. I genomsnitt kostar en sådan skada cirka 4 000 kronor.

– Om vi tittar tillbaka de senaste fem åren ser vi ett tydligt säsongsmön­ster på glasskador där mars och april sticker ut. Veckorna 8–14 är det 51 procent fler glasskador än genomsnitt­et för hela året, säger Stefan Brala, motorexper­t på Trygg-Hansa, och fortsätter:

– Vårt tips att öka avståndet till fordonet framför och om oturen är framme, åtgärda stenskotte­t så fort som möjligt. Vänta inte med att få rutan åtgärdad, då finns risk att den spricker och måste bytas. Dessutom är självriske­n betydligt lägre om du reparerar rutan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden