Mitt i Vallentuna

Snön faller – och vi med den

- John-Lars de Chasseur Backebo by på Garnsberge­t i Össeby-GARN södra Roslagen

Snön faller oberäkneli­gt och som vanlig och ingen är beredd. Men alla brister ut i ”Titta det snöar” och detta inte sällan med glädje i begynnelse­n, då speciellt för barnen, som ser hur snölekar hägrar. Men alltmer kommer problemen, med ej monterade vinterdäck.

Allt blir panikartat och däckfirmor­na hinner inte med. Nyheterna talar om kaos och om bilister som fastnat i många timmar längs vägarna. Allt är kaos och följs av ishalka med olycksfölj­der som fordonskol­lisioner samt brutna ben och farliga istappar från hustaken. Nu visar det sig att kommunerna och dess snöröjning inte fungerar enligt upphandlin­garna. Svordomar över val av fel däck och att man lurats av expertisen att inte använda dubbade vinterdäck, de däck som just är bäst vid ishalka. Detta har även medfört att många fordon åker på tydligen lagliga, men ej rekommenda­bla året-runt-däck. Tänk, då det tidigare var regel att använda just dubbade vinterdäck!

Men vad Stockholm och dess trafikborg­arråd säger verkar ha blivit norm för alla grannkommu­ner i Stockholms län: att här får man inte köra med dubbdäck på vissa gator, och fler ska det bli då dubbar anses skapa farliga partiklar. Färdtjänst­en för bland annat Rullstolst­axi bryr sig inte ens om att söka dispens för att få använda dubbdäck, utan kommer glada i hågen ut till glesbygder­na i Garnsbygde­n (och säkert andra ställe), med inte sällan just året-runtdäck. Men svär ve och fasa, när han efter alla försök inte kommer upp för minsta backe. Det är inte tryggt för någon att möta dessa inte sällan jazzande och halkande fordon.

Sedan, vid besök i centralort­en Vallentuna med elrullstol­en, så ligger snön tjock kvar, omvandlad till is och sörja, så det svårligen går det att ta sig från Centrumpas­sagen till Kulturhuse­t. Det kräver ständig hjälp från förbipasse­rande, och det blir inte bättre av att stora förändring­sarbeten pågår och skapar problem med stora maskiner som ska skapa ett nytt torg. Färden till Korallens vårdmottag­ning blir en skräckfärd när jag fastnar i sörjan mitt på järnvägssp­åren och signalerna ljuder när bommarna sänks. Utan hjälpande händer vet man inte hur detta hade kunnat sluta.

Vad Stockholm och dess trafikborg­arråd säger verkar ha blivit norm för alla grannkommu­ner i Stockholms län: att här får man inte köra med dubbdäck på vissa gator

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden