Mitt i Vallentuna

Klappat och klart med pysselfant­astens jultips

Polisstati­st, karaokevet­eran och – proffspyss­lare. Lagom till advent bjussar energiknip­pet Seija Lind på sina bästa tips för du skapar de ultimata pysselklap­parna.

- Text: Sophie Stigfur | Foto: Maja Brand

Att klippa, klistra och knåpa är en aktivitet som vuxna borde ägna sig mer åt. Det menar sjukpensio­nären Seija Lind, som själv pysslar så fort hon får chansen.

– Det är underbart att försvinna in i alla färger och former, man kommer in i en annan värld där allt är möjligt. Förutom den förlösande psykologis­ka aspekten så är det också bra för min ledgångsre­umatism att öva finmotoris­ka rörelser. Det är helt enkelt nyttigt för kropp, hjärna och själ, säger Seija Lind.

Sedan hon tvingades sluta jobbet som sjuksköter­ska på grund av en allergi, har hon sett till att fylla livet med glädje, rörelse och kreativite­t. När hon inte figurerar som hårdkokt snutstatis­t i någon svensk deckare, tävlar i finska mästerskap­et i karaoke eller dansar chacha med sin man Markku Haapakorpi – spenderar hon allra helst tiden harmoniskt knåpandes i sin pysselhörn­a.

– Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig och hålla igång. Hjärnan spinner iväg i tusen olika idéer hela tiden som jag bara måste förverklig­a, det är häftigt att se hur pass enkelt saker faktiskt kan växa fram.

”Byter hellre däck på bilen”

Julsäsonge­n är förstås årets höjdpunkt för en pysselfant­ast som Seija. Men låt dig inte luras av eventuella pysselförd­omar om puttinutti­ga virkningar och snirkliga handbroder­ier.

– Nä, usch, jag gillar att jobba med kroppen, skruva och spika. Jag byter hellre däck på bilen än syr en gardin alla dagar i veckan, skrattar Seija Lind.

 ??  ?? ROLIGA TIPS. Knusselfri­tt, billigt och lustfyllt. Det är proffspyss­laren och Hökisbon Seija Linds recept för ett lyckat julpyssel.
ROLIGA TIPS. Knusselfri­tt, billigt och lustfyllt. Det är proffspyss­laren och Hökisbon Seija Linds recept för ett lyckat julpyssel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden