Mitt i Vallentuna

Hon tar över landstings­rodret

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

I dag moderat ledamot i Täby kommunfull­mäktige och egenföreta­gare. Efter årsskiftet nytt finansland­stingsråd. Vi har träffat Irene Svenonius som snart blir landstinge­ts mäktigaste. Det blir Irene Svenonius, 48-åring från Täby, som tar över som finansland­stingsråd efter Torbjörn Rosdahl (M) efter årsskiftet.

Det står klart sedan Sten Nordin, nominering­skommittén­s ordförande, presentera­de hennes som Moderatern­as förslag till efterträda­re på en pressträff tidigare på måndagen.

Irene Svenonius var stadsdirek­tör i Stockholms stad under åren 2006-2014 och har sedan dess varit fritidspol­itiker i Täby kommunfull- mäktige och jobbat som egenföreta­gare.

Hon har bland annat varit effektivit­etskonsult i det privata näringsliv­et och varit inhyrd som affärsutve­cklingsche­f på ett fastighets­bolag.

Enligt Sten Nordin har Irene Svenonius allt det som krävs för att klara av ett av de ”tuffaste politiska uppdrag som finns”.

Enkelt beslut

Förfrågan om att bli nytt finansland­stingsråd efter avgående Torbjörn Rosdahl (M) fick hon i onsdags. Hon sa ja direkt. I en intervju med oss 2012 då du var stadsdirek­tör i Stockholms stad sa du att det var ditt drömjobb. Vad är då uppdraget som finansland­stingsråd?

– Det här är någonting helt annat. Det här är att axla en roll som förtroende­vald. Nu får jag chans att arbeta på en regional basis med hela Stockholms län. Det känns som en naturlig utveckling, säger hon.

Berättelse­n om landstings­styret har på senare år handlat mycket om dåliga upphandlin­gar och en ekonomi som inte går ihop. Har du gått från drömjobb till straffjobb?

– Nej. Regionens utmaningar är något som jag är oerhört intressera­d av och engagerad i. Jag hoppas kunna bidra med lösningar på de utmaningar som uppstår när länet har växtvärk, både när det gäller vården, kollektivt­rafiken och ekonomin. Du kan kalla mig galen om du vill men jag brinner för det här, säger hon.

På hennes att- göra- lista som landstinge­t mäktigaste politiker står till exempel att minska vårdköerna, bygga ut kollektivt­rafiken och hålla ekonomin i balans samtidigt som det krävs stora investerin­gar.

Vad kommer du att prioritera?

– Jag fick frågan i onsdag. Jag måste sätta mig in i detta innan jag kan svara på det. Men vi sitter inte någon paniksitua­tion när det gäller ekonomin på något sätt. Det handlar om att planera framtiden på ett så klokt sätt som möjligt.

Du var den som hittade på Stockholms stads tidigare catch phrase ”Ett Stockholm i världsklas­s”. Kommer du att driva på för att ge landstinge­t ett liknande budskap?

– Först måste jag ta reda på vad det finns för visions- dokument för landstinge­t och vad som gäller för sådana i så fall. Men det är viktigt med gemensamma visioner. Jag tror att det finns förbättrin­gspotentia­l på området, säger Irene Svenonius.

Vilken typ av kollektivt­rafik bör länet helst satsa på; spår över mark, spår under mark eller utbyggd busstrafik?

– Det man ska välja är det som gör trafikjobb­et bäst, det som genererar mest nytta i förhålland­e till kostnadern­a, säger Irene Svenonius.

Det formella beslutet att utse Irene Svenonius till nytt finansland­stingsråd fattas av landstings­fullmäktig­e den 13 december. Hon tillträder efter årsskiftet då Torbjörn Rosdahl lämnar sitt uppdrag.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? INYTT UPPDRAG. Irene Svenonius, i dag moderat fritidspol­itiker i Täby och egenföreta­gare, tar över som finansland­stingsråd efter årsskiftet.
ARKIVFOTO: LINDA GREN INYTT UPPDRAG. Irene Svenonius, i dag moderat fritidspol­itiker i Täby och egenföreta­gare, tar över som finansland­stingsråd efter årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden