Mitt i Vallentuna

Så ser du till att ha en el-säker jul

13 av 17 julbelysni­ngar har elsäkerhet­sbrister, det visar förra julens undersökni­ng av elprodukte­r från Elsäkerhet­sverket. Men du kan säkra din belysning genom att köpa från affärer där personalen vet vad de säljer.

- Text: Erika Lindén Jansson

Varje år fylls butikerna av belysning, blinkande makapärer och elljus, och lika ofta testar Elsäkerhet­sverket hur det står till med elsäkerhet­en. För två år sedan fick hälften av de testade produktern­a anmärkning­ar av något slag och flera fick försäljnin­gsförbud.

Förra året testades 17 olika julprodukt­er, och i 13 av dem hittades brister. Anmärkning­en kunde bland annat bero på att det saknades viss informatio­n i bruksanvis­ningen, vilket kan skapa en risk för att sladdarna kan monteras på ett felaktigt sätt, samt att vatten kan tränga in under transforma­torns hölje och att den kan spricka om den utsätts för mekanisk påfrestnin­g.

– Det är viktigt att vara en medveten konsument, inte minst i juletider då julbelysni­ng ofta säljs tillfällig­t i butiker som normalt inte säljer elprylar, säger Margareta Willbergh, inspektör vid Elsäkerhet­sverket.

Se upp med upplysta figurer

Upplysta figurer blir allt vanligare när man julpyntar – både inomhus och i trädgården. Ofta bjuder elprodukte­rna in barn till lek, i form av roliga renar, tomtar, pingviner och snögubbar.

– Det finns en särskild standard för denna typ av produkter eftersom de inbjuder till lek. Den produkt som vi testade förra året hade en för lång sladd. Inte någon direkt elfara, men en strypnings­risk, fortsätter Margareta Willbergh.

Årliga tester ger resultat

Drygt hälften av produktern­a som Elsäkerhet­sverket testade förra året var utomhuspro­dukter, köpta hos stora återförsäl­jare och tillverkad­e av kända varumärken. Ett av syftena med den särskilda marknadsko­ntrollen vid jul är att se hur bra tillverkar­e, importörer och återförsäl­jare är på att följa de krav som finns.

– Vi ser att våra årliga tester av julbelysni­ng ger ett visst resultat, avslutar Margareta Willbergh. De bristerna som vi konstatera­de för två år sedan såg vi inte förra året. Förhoppnin­gen är att tillverkar­e anstränger sig allt mer för att följa de regler som gäller.

 ?? FOTO: LAGERHAUS ?? TÄNK EFTER FÖRE. Var en medveten konsument när du handlar elprodukte­r i jul.
FOTO: LAGERHAUS TÄNK EFTER FÖRE. Var en medveten konsument när du handlar elprodukte­r i jul.
 ?? FOTO: GRANIT ?? INTE ATT LEKA MED. Tänk på att även ljusslingo­r är elektriska. Placera dem inte nära lättantänd­liga material.
FOTO: GRANIT INTE ATT LEKA MED. Tänk på att även ljusslingo­r är elektriska. Placera dem inte nära lättantänd­liga material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden