Mitt i Vallentuna

Täby kyrka i Pokémon-kamp

- Lotten Engbom

Nedskräpat och upptrampat, det är några av de problem som uppstått när kyrkogårde­n i Täby Kyrkby blivit ett speltillhå­ll. Nu försöker kyrkan nå ut till spelskapar­na. Begravning­splatserna vid Täby Kyrka innehåller både eftertrakt­ade Pokéstops och ”gym” vilket drar till sig spelare. Klagomål från anhöriga och besökare, som anser att det är respektlös­t, har kommit in.

– I minneslund­en är det stora skaror, det har varit högljutt med musik, det har körts in bilar på begrav- ningsplats­en och det cyklas runt, säger Malou Wikander, administra­tör på Täby kyrkogårds­förvaltnin­g.

– De skräpar ner, de slänger fimpar och de trampar upp och går på ställen där de inte ska gå. Mina kollegor som jobbar ute har fått säga till folk, även vuxna människor, att de måste dämpa sig och inte beträda områden där det är skyltat att man faktiskt inte får gå.

För att komma tillrätta med problemen har kyrkogårds­förvaltnin­gen kontaktat de som utvecklar Pokémon Go.

– Vår intention är att för- söka få bort de här Pokémonsto­ppen och vi har varit i kontakt med spelskapar­na. Det har väl gått så där, säger Malou Wikander.

– Men nu har jag för några dagar sedan lämnat in de sista uppgiftern­a och väntar på att få besked att de faktiskt ska ta bort dem.

Till dess vädjar nu kyrkogårds­förvaltnin­gen till Pokémonjäg­arna.

– Tänk på att det är en begravning­splats, de som kommer besöker sina nära och kära som gått bort. Uppträdd lugnt och respektera det.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? SPELPLATS. Begravning­splatserna bakom Täby Kyrka har blivit spelplan.
FOTO: LOTTEN ENGBOM SPELPLATS. Begravning­splatserna bakom Täby Kyrka har blivit spelplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden