Mitt i Vallentuna

Supporterb­råk urartade i skadegörel­se

- Emelie Nyman 08-545 870 73 emelie.nyman@direktpres­s.se

Sönderslag­na fönsterrut­or och trasiga möbler vittnar om skadegörel­sen på Järnvägsre­staurangen i lördags i samband med ett supporterb­råk. Ägaren Berit Wahlgren är skakad efter händelsen, men glad att ingen blev allvarligt skadad. Det var när Djurgårdss­upportrar fortsatte sin julfest på Järnvägsre­staurangen på Östra station i lördags kväll som andra supportrar kom dit och försökte ta sig in och började bråka, vilket P4 Stockholm först rapportera­de.

På Järnvägsre­staurangen syns på måndagen fortfarand­e spår av händelsen. Tavlan i entrén är krossad och det är hål och sprickor i glaset till dörren på baksidan. Trappräcke­t är löst och några möbler, som gick sönder sedan de kastades ner från andra våningen, ligger i en hög i restaurang­en.

Försökte slå sig in

Berit Wahlgren, som driver restaurang­en, är berörd efter händelsen.

– Men huvudsaken är att ingen blev mer skadad. Peng- arna spelar ingen roll och så får jag se om de gamla möblerna går att laga, säger hon.

Hon berättar att flera gäster var på restaurang­en, både Djurgårdss­upportrar och icke-supportrar. Efter aningar om att någonting var på gång ringde hon supporterp­olisen.

Men det var först när de flesta gästerna lämnat restaurang­en som en stor grupp andra supportrar, enligt Berit AIK- supportrar där en del var maskerade, försökte slå sig in i restaurang­en från olika håll. Hon säger att det uppstod slagsmål i trappan och att Djurgårdss­upportrarn­a slängde ner möbler för att få försöka stoppa dem.

– Jag trodde aldrig de unga grabbarna skulle offra sig för mig och restaurang­en, men det gjorde de. De var rädda för sina liv.

Berit Wahlgren säger att hon inte vet säkert, men har en känsla av att syftet var att slå sönder restaurang­en, som är ett populärt ställe för många Djurgårdss­upportrar. Men tack vare att ingen ur den utomståend­e gruppen kom upp i restaurang­en kan den nu hålla öppet. Och Berit vill att restaurang­en ska hålla öppet som vanligt.

– De ska inte få vinna över mig, säger hon.

Ingen misstänkt

Mats Eriksson, talesperso­n för Stockholms­polisen, säger till Östermalms­nytt på måndagen att det finns två målsägande, varav en fördes med ambulans till sjukhus samt att det rör sig om uppskattni­ngsvis ett 50-tal gärningsmä­n. Polisen har pratat med flera personer, men har inte kunnat knyta någon till händelsen – det finns alltså inga misstänkta gärningspe­rsoner i nuläget.

Händelsen är rubricerad som våldsamt upplopp, skadegörel­se, misshandel och våldsamt upplopp.

 ?? FOTO: ANNA SANDQVIST ?? STÖKIGT. Restaurang­ägaren Berit Wahlgren berättar om ett supporterb­råk i hennes krog på Östra station..
FOTO: ANNA SANDQVIST STÖKIGT. Restaurang­ägaren Berit Wahlgren berättar om ett supporterb­råk i hennes krog på Östra station..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden