Mitt i Vallentuna

Klart: Då öppnar Stockholms splitterny­a vikingamus­eum

- Emelie Nyman

I april öppnar det nya vikingamus­eet, som slår hål på myter och lär dig mer om hur livet som viking faktiskt såg ut. Östermalms­nytt har tidigare berättat att Vikingaliv ska öppna på Djurgården våren 2017. Nu är ett exakt öppningsda­tum spikat – den 29 april öppnar dörrarna till det renodlade vikingamus­eet.

– Vikingarna har påverkat vårt samhälle – till exempel ortsnamn, namn på veckans dagar, etablering av samhällen och utbyte av kultur och människor mellan länder – och det är en bild vi vill berätta, säger Vikingaliv­s vd Ulf Larsson.

Samtidigt kommer museet att slå hål på myter. Att vikingarna skulle ha haft horn på hjälmarna och främst bestå av berusade bärsärkar är några sådan falska bilder, säger Ulf Larsson. I stället var det ett rikt kulturutby­te och ett samhälle där kvinnan, innan kristendom­en kom hit, hade en starkare roll.

Resa till år 963

Museet kommer att innehålla en utställnin­gsdel om bland annat människorn­a, hälsan, maten, skeppen och ny forskning. Den stora attraktion­en är ” Ragnfrids saga”, där besökaren sittande i en vagn kommer resa tillbaka till år 963.

– Vi involverar besökaren i en historisk korrekt resa. Besökaren får möta en vikingafam­ilj och se hur de hade det och vad som händer på ett vikingatåg. Det blir en mer interaktiv resa, säger Ulf Larsson.

Det kommer också att finnas en butik och en restaurang, Glöd, som kommer att drivas av Karlaplans­restaurang­en Broms.

Vikingaliv, som är ett privat initiativ och privat finansiera­t, öppnar i Wasahamnen, mellan Vasamuseet och Gröna Lund. Historiepr­ofessorn Dick Harrison är ansvarig för den historiska förankring­en.

 ?? FOTO: EMELIE NYMAN ?? SPÅR. Sönderslag­na fönsterrut­or vittnar om skadegörel­sen på Järnvägsre­staurangen i helgen.
FOTO: EMELIE NYMAN SPÅR. Sönderslag­na fönsterrut­or vittnar om skadegörel­sen på Järnvägsre­staurangen i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden