Mitt i Vallentuna

Deras app ska ge sällskap i spåret

- Kevin Wedin

Att gå ut och springa ensam i mörkret är inte så lockande för många. Därför har fyra elever från Danderyds gymnasium skapat en applikatio­n som ska få fler att träna tillsamman­s. När solen endast är upp sex timmar per dag kan det vara svårt att tajma in löpturerna. Och kanske är det inte lika lockande att bege sig ut ensam i mörkret? Det är vad fyra elever på Danderyds gymnasium tänkt på under sitt projekt i ungt-företagand­e när de har skapat telefonapp­likationen Together Active.

– Idén föddes genom att min mamma ville ut och springa en kväll i spåret men kände inte att det var säkert, säger Sara Baldin.

Tanken med applikatio­nen är att få människor att träna tillsamman­s, både för att känna sig tryggare och för att öka motivation­en.

Ha koll på vännerna

Samtidigt som du själv kan skapa en aktivitet så att ditt flöde ser att du ska ut så kan du också se om dina vänner ska ut och springa.

– Du måste vara ansluten till Facebook så att det ska försvåra för folk att skapa en fejk- profil. Sen kan du välja om du vill att alla ska kunna se din aktivitet eller om det bara ska visas för dina vänner, säger Sebastian Malmgren Strömberg.

Vill bara förena

Det finns hundratals olika träningspr­ogram till telefonen som analyserar din träning, mäter sträckor, hur mycket fett du bränner och hur fort det går – men det här är något helt annorlunda menar de.

– Vi har inte funnit något liknande, säger Mica Langels.

– Vi vill inte konkurrera med appar som Run Keeper, vi vill bara förena, säger Madeleine Sandberg.

Sara Baldin känner för egen del att det finns ett behov av appen. Hon vill kunna gå ut och springa, oavsett om det är mörkt eller ljust, och lyssna på musik men känner sig inte helt säker.

– På sommaren är det okej, men nu springer jag sällan på kvällen. Jag kan känna mig otrygg, och springer jag nu så är det på vägar där det är belyst, säger hon.

Eleverna från Danderyds gymnasium planerar att släppa sin applikatio­n i början av nästa vecka och den kommer finnas tillgängli­g för alla iPhone-användare.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? GEMENSAM TRÄNING. Mica, Sara, Madeleine och Sebastian ligger bakom appen Together Active.
FOTO: ROLF ANDERSSON GEMENSAM TRÄNING. Mica, Sara, Madeleine och Sebastian ligger bakom appen Together Active.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden