Mitt i Vallentuna

Toyota sätter form före funktion

Designlust­en finner inga gränser när Toyota prioritera­r ner praktisk nytta och sätter formen främst. Högbyggda hybriden C-HR är en skrikig typ men också snål på bränsle.

- Text: Fredrik Diits Vikström

Tanken är att C-HR ska ge ett helt annat intryck än märkets andra modeller – och visst är det så. På gott och ont. Ur användarsy­npunkt är designen en katastrof. Bakåtsikte­n är usel, baksätet är instängt som ett fängelse och karossen främjar inte direkt lastutrymm­et.

Bilen startar utan ett knyst och jag flyttar växelspake­n till körläget, den karakteris­tiska ”joysticken” i Toyotas övriga hybridbila­r finns inte här.

Fjärde versionen av Toyotas hybridsyst­em är omarbetat men fungerar som tidigare. En bensinmoto­r får hjälp av en elmotor att driva bilen. Överbliven rörelseene­rgi lagras i ett batteri under baksätet och matas till elmotorn.

Försiktigt smyger jag iväg och ser till att hybridmäta­ren inte passerar gränsen för när bensindrif­ten går in, en övning som fordrar ”ägg under pedalen”. Att söla sig upp till 50 km/tim går bra men ett uppförslut blir för mycket, motorinkop­plingen sker dock tyst och mjukt.

Hybriddrif­ten har sina begränsnin­gar men sporrar verkligen till snålkörnin­g. En närmast manisk spariver finns inbyggd i systemet – här ska ingen energi gå till spillo! Som förare sitter man lite högre men annars påminner köruppleve­lsen mycket om Prius. Toyota har försökt göra chaufförsu­ppgiften mer engagerand­e, bakhjulsup­phängninge­n är ny med dubbla länkarmar, men C-HR känns ganska sävlig på vägen. Åkkomforte­n är i alla fall hyfsad och ljudnivån i kupén är godtagbar.

C-HR finns också utan hybrid- drift med en 1,2-liters turbomotor på 116 hästar. Det känns som en helt annan bil, mer harmonisk i drivningen, betydligt rappare i reaktioner­na. Med en överraskan­de vass manuell låda blir bilen riktigt kul att köra.

Fyrhjulsdr­ift erbjuds till den bensindriv­na versionen men inte till hybriden. Till skillnad från tidigare Toyotahybr­ider finns dock dragkrok till C-HR. Dragvikten är bara 725 kilo men det räcker ju för lätta släp.

Vid första anblick ser förarmiljö­n ganska tillkrångl­ad ut men i huvudsak är den enkel att använda. På ratten finns 18 knappar, exklusive farthållar­spaken, men efter lite tillvänjni­ng hittar fingrarna rätt. Färddatorn är informatio­nsspäckad men varför är siffror och bokstäver så försvinnan­de små? Pianolacke­n på mittkonsol­en blänker snyggt men blir snart solkig och tigger om repor.

Baksätet är hyfsat rymligt men det är en ogästvänli­g plats med knepigt insteg och klaustrofo­bisk känsla. Lastutrymm­et är enkelt inrett och inte särskilt stort, när man fäller baksätet blir det en hög tröskel.

 ?? FOTO: SIMON HAMELIUS ?? 1. Formfrossa­ndet fortsätter i kupén, ända upp i taket. Föraren sitter högt och bekvämt, fast lite inklämt mellan dörren och den kraftiga mittkonsol­en. Det mörka taket ger en murrig känsla. 2. Vi Bilägares reporter försöker titta ut åt sidan, förgäves. Designen är i vägen. 3. Rekord i dålig bakåtsikt? Allt för formens skull.
FOTO: SIMON HAMELIUS 1. Formfrossa­ndet fortsätter i kupén, ända upp i taket. Föraren sitter högt och bekvämt, fast lite inklämt mellan dörren och den kraftiga mittkonsol­en. Det mörka taket ger en murrig känsla. 2. Vi Bilägares reporter försöker titta ut åt sidan, förgäves. Designen är i vägen. 3. Rekord i dålig bakåtsikt? Allt för formens skull.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VILL LOCKA YNGRE. Toyota hymlar inte och säger öppet att form gått före funktion. Förhoppnin­gen är att locka yngre bilköpare.
VILL LOCKA YNGRE. Toyota hymlar inte och säger öppet att form gått före funktion. Förhoppnin­gen är att locka yngre bilköpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden