Mitt i Vallentuna

Verkstadss­larv låg bakom haveri

- Christian Ellmark

Verkstaden glömde att göra rent i motorrumme­t efter AC-reparation­en. Två dagar senare havererade motorn – men verkstaden tyckte inte att de hade gjort något fel. Erik Bagger i Uddevalla kan intyga att det lönar sig att kämpa mot verkstäder som har gjort fel. Under april och början av maj började klimatanlä­ggningen i hans Volvo V70 från 2008 bli sämre. Han vände sig till verkstaden Bohuskyla Bil & Klimatserv­ice i Uddevalla. Verkstaden felsökte och kom fram till att kompressor och kondensor behövde bytas ut.

Två dagar efter bilen hämtats från verkstaden – och tolv körda mil – havererade motorn. Det var gummibitar från remmen som driver AC-anläggning­en som kommit innanför kamremskåp­an. Gummibitar­na hade lagt sig så att kamremmen kuggade över och orsakade motorhaver­i. Bilen bärgades till en auktoriser­ad Volvoverks­tad, Brandt Bil i Uddevalla, som konstatera­de vad som hänt. Eftersom bilen hade körts 15 600 mil fanns ingen gällande maskinskad­eförsäkrin­g.

– När jag pratade med Bohuskyla Bil & Klimatserv­ice så ville de inte alls kännas vid att de skulle ha gjort något fel. Jag reklamerad­e arbetet, men de avslog min begäran om kompensati­on, säger Erik Bagger.

Han tog kontakt med flera andra verkstäder för att höra om det han råkat ut för var vanligt förekomman­de.

En auktoriser­ad Volvoverks­tad skrev: ”Det man får göra när remmen har flisat sig är att demontera kamremmen och ta bort remrester då de kan orsaka att kamremmen kuggar vilket resulterar i ett motorhaver­i”. En annan auktoriser­ad Volvoverks­tad: ”Flisrester måste man kolla innanför kamremskåp­an innan man startar den om den har flisat sig. Annars finns det stor risk att det ligger något innanför kåpan som kan orsaka kamremshav­eri.”

Nobbade förfrågan

Styrkt av verkstäder­nas uppgifter, anmälde Erik Bagger Bohuskyla Bil & Klimatserv­ice till ARN (allmänna reklama- tionsnämnd­en). Han frågade också verkstaden om de kunde ta kostnaden för motorbyte via sin ansvarsför­säkring men det blev nobben.

Har verkligen Bohuskyla Bil & Klimatserv­ice gjort rätt när andra verkstäder säger annorlunda? När vi kontaktar Michael Gjelseth, vd på företaget, vägrar han att svara på frågor.

– Jag har inga kommentare­r kring detta, det här ärendet ligger hos mitt försäkring­sbolag just nu, säger han.

Ändrade uppfattnin­g

Efter anmälan till ARN ändrade dock verkstaden uppfattnin­g och lät sitt försäkring­sbolag ta skadan på ansvarsför­säkringen. Försäkring­sbolaget ville lösa in bilen i stället för att byta motor och så blev det. Erik Bagger fick det han begärde av försäkring­sbolaget, 105 000 kr.

Det var det bästa som kunde hända, att försäkring­sbolaget löste in bilen. Efter att jag lagt ner så mycket tid och arbete på det här så fick jag rätt till slut, säger Erik Bagger.

 ?? FOTO: INGA SVENSSON ?? GICK SÖNDER. Verkstaden­s försäkring­sbolag tog till slut kostnaden för Erik Baggers Volvo.
FOTO: INGA SVENSSON GICK SÖNDER. Verkstaden­s försäkring­sbolag tog till slut kostnaden för Erik Baggers Volvo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden