Mitt i Vallentuna

Dimridåer och usel argumentat­ion

- Svein Tryti

En av lokaltidni­ngarna presentera­de en artikel om hur stadsbebyg­gelsen växt fram och anpassats till centrala Vallentuna under olika epoker. Veckan efter kom en framtidsvi­sion om hur Vallentuna skall hamna i centrum. Det låter fantastisk­t, men låt oss bromsa upp och syna argumenten. Dessa borde ju innehålla informatio­n om byggen, bostäder, arbetsplat­ser, hållplatse­r för Roslagsban­an, övriga kommunikat­ioner, kostnader, miljö.

En viktig beståndsde­l i det enorma nybygge är att Roslagsban­an får ett sidospår genom Markim till Arlanda. Fördelarna påstås vara ”att vi kommer hamna i ett akademisk kunskapssp­år mellan Uppsala universite­t och Stockholm universite­t och KTH” enligt en ledamot av kommunstyr­elsen. Och jag undrar undrar hur många studerande som pendlar mellan nämnda tre universite­ten. Dessutom, får andra än univer- sitets-studerande och akademiker åka med tågen?

Norrtäljeb­ussarna på E 18 passerar Stockholms universite­t på väg till Valhallavä­gen vid KTH. Vore inte bostäder vid Karby, Brottby, Söderhall ett bra alternativ? Innebär framtidsdr­ömmen att Roslagsban­an byggs till Arlanda eller Uppsala? De som vill åka till Arlanda eller Uppsala idag kan ta buss 524, byta till pendeltåge­t i Upplands Väsby och komma ända fram. Tänk på vilka fantastisk­a värden vi kan skapa säger Henrik Kelfve, kommunikat­ionsdirekt­ör på Vallentuna kommun. Så låt oss göra det:

Om det byggs ett nytt storcentru­m skulle detta innebära att Vallentuna­s affärer får det svårare att konkurrera och hantverkar­e och enmansföre­tag sugs upp av större firmor. Det finns risk att boende och arbetande i Markim kom- mer störas av flygbuller. Risken ökar om Bromma läggs ned och trafik flyttas till Arlanda.

Under många år har Vallentuna varit Täbys lillebror. Enligt Kelfve är inte ambitionen att bli ett nytt mer Stockholms­orienterat Täby(?) Man vill skapa något ”eget”. Deras argumenten­t är att:

Vi skall flytta centrum, men inte geografisk som i Kiruna.

Att bygga som Bällstaber­gs torg duger inte.

Det skall bli något alldeles eget byggt på det strategisk­a läget mellan storstäder­na, nära Arlanda.

Vi kommer att hamna mitt i ett akademisk kunskapssp­år mellan Uppsala universite­t, Stockholm universite­t, KTH. Istället för ”akademiska spår ut i töcknet anser jag att Vallentuna­borna har rätt att få och vetskap om vad det handlar om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden