Mitt i Vallentuna

De fick inte plats när Sam skulle födas

Förlossnin­gsavdelnin­gar är överbelast­ade och många föräldrar är oroliga över att inte få plats på det sjukhus de listat sig på. För Malin blev oron besannad. FULLT PÅ FÖRLOSSNIN­GEN. Skickades till Södertälje för att föda

- Kevin Wedin Lotten Enbgom Hege Hellström

Malin, 31, födde i somras sitt första barn. Un-der graviditet­en var hon väldigt orolig över att inte få plats på BB i Danderyd.

– Eftersom att det inte är bra för barnet med oro och ångest blev jag orolig över att vara orolig, säger hon.

Befogad oro

Det skulle visa sig att oron var befogad. När hon gått över tiden och skulle sedan sättas igång skickades hon vidare från Danderyd till Södertälje.

– Eftersom att jag inte hade värkar kan jag förstå att de valde att skicka mig, det var kö till Danderyd. Men jag tycker verkligen att man borde få plats där man bor. Inför nästa barn tar jag för givet att

de har fi xat det här, säger hon. Malin är inte ensam

om att känna oro, hon har pratat med många andra som känt liknande. En av dem är Jennie Hagelin, som i somras födde dottern Alva.

– Det var många som fick åka någon annanstans i somras när jag skulle föda. Min läkare på specialist­mödravårde­n hade skrivit i min journal att de inte fick skicka iväg mig, men är det fullt så är det, säger hon.

Följer inte riktlinjer

Ella Bohlin (KD), landstings­råd, berättade i förra veckan för vår systertidn­ing Danderyds Nyheter att mödravårds­centralern­a inte följer landstinge­ts riktlinjer.

– Mödravårds­enheterna ska guida var i länet det finns plats, men det har inte efterlevts och istället har de fortsatt att skriva in kvinnor på förlossnin­gskliniker där det, enligt prognosen, är fullt, säger hon.

”Bör diskutera vårdvalet”

Anna-Karin Taube, enhetschef på Täby barnmorske­mottagning, menar att det i slutändan faller på vad de blivande föräldrarn­a själva väljer.

– Vårdval existerar fortfarand­e. Patienten har rätt att själv välja den mottagning de vill. Vår uppgift är att informera patientern­a om att den här perioden då du listat dig här är det bättre att du väljer en annan enhet, där du har större chans att få plats, säger hon och tillägger:

– Jag tycker att man ska diskutera vårdvalet i stället. Ska man upphäva det och i stället säga att när det är fullt så är det fullt?

Min läkare på specialist­mödravårde­n hade skrivit i min journal att de inte fick skicka iväg mig, men är det fullt så är det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden