Mitt i Vallentuna

Så mycket tjänar vi i Vallentuna – och i landet

- Hege Hellström

Att Danderyd toppar löneligan var kanske väntat – men visste du att Vallentuna­bornas löner är så höga att vi hamnar på plats 18 i Sverige? 311 964 kronor om året – det var medianinko­msten för Vallentuna­borna år 2015. Det är en löneökning med cirka 6 000 kronor jämfört med året innan. Det placerar Vallentuna på en 18: e plats av Sveriges 292 kommuner.

Men vi är rena fattiglapp­arna jämfört med Danderydsb­orna, som tjänar 350 934 kronor och toppar kommunlist­an. Täby ligger tvåa med 338 305 kronor. Det visar en statistik från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB), som Nyhetsbyrå­n Siren har sammanstäl­lt.

I hela Sverige ligger snittet på 260 000 kronor i årsinkomst.

– Det är Stockholms­kommuner som ligger högst. Det beror på att man tjänar bättre och att en större andel av befolkning­en arbetar där, säger Petter Lundberg, utredare på SCB, till Nyhetsbyrå­n Siren.

I andra änden av skalan återfinns Ljusnarsbe­rg, Årjäng och Eda. Allra lägst är media- ninkomsten i Eda och Årjäng i Värmland. Där ligger den på drygt 200 000 kronor. Men det har sin förklaring.

– Där är det många som jobbar i Norge. Kommuner som ligger nära gränsen, och där många åker över gränsen och jobbar, hamnar lågt, eftersom vi inte fångar in de inkomstern­a. Det märks i bland annat Eda, Årjäng och Malmö, säger Petter Lundberg.

I 76 av landets kommuner ligger medianinko­msten över rikssnitte­t. I 214 kommuner ligger medianinko­msten under rikssnitte­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden