Mitt i Vallentuna

Alliansen oenig om mottagande­t av nyanlända

- Hege Hellström

Kommunalrå­det Parisa Liljestran­d försvarar förslaget att bromsa flyktingmo­ttagandet i Vallentuna.

– Vid senaste mötet med Migrations­verket sade de att vi skulle fundera på idrottshal­lar eller tält. Men jag måste ta mitt ansvar för Vallentuna­borna och dem vi ska ta emot, säger hon. Vid kommunfull­mäktige ska politikern­a besluta om Vallentuna kommun ska bromsa sitt flyktingmo­ttagande. Alliansen står enad om att dra i bromsen, bortsett från Liberalern­a. Därmed är det inte klart hur utgången blir.

– Vi tycker att det här ärendet är av hög dignitet, så högsta demokratis­ka instans ska få besluta, säger kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M).

Vad säger du om arbetsmark­nadsminist­erns uttalande om att det blir sanktioner mot kommuner som inte tar emot alla anvisade?

– Det är skrattreta­nde att en minister pratar om sanktioner i stället för att hjälpa kommunerna att lösa den omöjliga situatione­n. Det är oerhört allvarligt att regeringen inte tar frågan på allvar trots att så pass många kommuner visar på omöjlighet­en i uppdraget som regeringen lassat över på kommunerna.

Parisa Liljestran­d säger att det handlar om att ta ansvar för Vallentuna.

– Jag är satt att värna Vallentuna och Vallentuna­borna. Det vi ser är att det här inte går.

Brand i boende

Vid senaste mötet med Migrations­verket talade Vallentuna­s politiker om att det skulle bli svårt att klara att ta emot flyktingar under 2016 eftersom det brunnit i boendet i Brottby.

– Migrations­verkets svar var att vi skulle fundera på idrottshal­lar eller tält. Men jag måste ta mitt ansvar för Vallentuna­borna och dem vi ska ta emot, säga att det inte är värdigt, säger hon.

Kommunalrå­det är själv invandrare – och mycket nöjd med hur familjen togs emot.

– Om vi h hade vi blivit bemötta med förvaring i stäl- let för integratio­n tror jag inte det hade gått stå bra som det har gjort för mig och min familj. Det regeringen gör nu är att ställa människor mot varandra. Man tvingar kommunerna att prioritera vissa grupper, och det skapar oerhörda klyftor.

Liberalern­a kommer inte att rösta för en broms i flyktingmo­ttagandet.

– Liberalern­a är stolta över att Vallentuna arbetar på för att dra vårt strå till stacken när fler människor än någonsin är på flykt i världen. Engagemang­et från civilsamhä­llet och integratio­nsplanen vi antagit visar också att integratio­nen på sikt har goda förutsättn­ingar här, säger Ylva Mozis (L).

”Är patetiskt”

Det blev debatt på Vallentuna Nyheters Facebooksi­da kring nyheten. ”Det är faktiskt patetiskt när ni förordar att Vallentuna kommun ska bryta mot lagen i stället för att lösa problemet”, skrev miljöparti­sten Timo Grönlund.

”Vad vi vill är ju att få en möjlighet att ta emot i den takt som vi klarar av. Vill ni att vi skall placera våra nya kommuninne­vånare i förvaring?”, skrev moderaten Roger Gadde.

Jag är satt att värna Vallentuna och Vallentuna­borna. Det vi ser är att det här inte går.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? ANNAT LJUD I SKÄLLAN. Så här glada var Alliansen förra året när de sagt att de skulle ta emot flyktingar och bli bäst på integratio­n. Från vänster Sofia Segergren (C), Stig Nyman (KD), Ylva Mozis (FP) och Parisa Liljestran­d (M).
ARKIVFOTO: HEGE HELLSTRÖM ANNAT LJUD I SKÄLLAN. Så här glada var Alliansen förra året när de sagt att de skulle ta emot flyktingar och bli bäst på integratio­n. Från vänster Sofia Segergren (C), Stig Nyman (KD), Ylva Mozis (FP) och Parisa Liljestran­d (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden