Mitt i Vallentuna

DE TÄNKER DRA SITT STRÅ TILL STACKEN

- Hege Hellström

Eleverna på Hammarback­sskolan samlar in till Musikhjälp­en – och till alla barns rätt att gå i skolan.

Eleverna på Hammarback­sskolan gör en stor insamling till Musikhjälp­en.

– Vi vet att vi kan gå till skolan utan att bli överfallna och vi klagar när det är lite regn. Andra får inte gå till skolan alls, säger Naile Tahir. Dubbla luciatåg, konstförsä­ljning och musik. När Hammarback­sskolan håller kvällsöppe­t den 14 december är det med ett syfte: Att alla barn har rätt att gå i skolan.

– Även barn som bor där det är krig, förtydliga­r sjundeklas­saren Amanda Magnusson.

– Ja, tänk att vara rädd för att gå runt varje hörn på väg till skolan, säger Roz Jabar.

De två tjejerna, och alla andra elever mellan fjärde och nionde klass, har jobbat för att insamlinge­n ska bli så bra som möjligt. Eleverna har bland annat slöjdat i trä och tillverkat figurer i lera som ska säljas.

Besök av Kodjo

Idén till att vara med i Musikhjälp­en kom från början från lärare. Men Erica Johansson, en av lärarna, säger att barnens engagemang är otroligt.

– Det är ett stort ämne som de ändå kan relatera till. Eleverna kanske inte alltid tycker att det är så roligt att gå i skolan, så vi har berört vad som händer om man inte får gå i skolan, och att skolan faktiskt kan rädda liv, säger Erica Johansson.

Hon mejlade Kodjo Akolor, programled­aren som själv gått på Hammarback­sskolan, för att höra om han kunde tänka sig att komma och prata med eleverna om Musikhjälp­en.

– Jag hade ju hoppats men blev ändå förvånad när han svarade med en gång, säger Erica Johansson.

Eget Instagramk­onto

Eleverna uppskattad­e Kodjos framträdan­de.

– Man kände, hörde på rösten, att Kodjo ville det här, säger Roz Jabar.

Eleverna som fått ledigt en stund för att träffa Vallentuna Nyheter ingår alla i marknadsfö­ringsgrupp­en. De har startat ett instagramk­onto (Hammarback­ens Musikhjälp­en).

– Vi har också satt upp lappar på busskurern­a. Och de är lite roliga med mycket färger, så att inte alla bara ska gå förbi, säger Roz Jabar.

Hur mycket pengar de hoppas få in är inte riktigt klart.

– Men över tusen, vi ska vara en del av det här, säger Roz Jabar.

– Det här är verkligen ett ämne som vi måste visa vårt stöd till, säger Ranya Aboalhayja.

Det här är verkligen ett ämne som vi måste visa vårt stöd till.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? KONST TILL SALU. Naile Tahir, Jona Naji, Ranya Aboalhayja och Amanda Magnusson visar några av de saker som eleverna gjort, och som ska säljas för välgörenhe­t.
FOTO: ROLF ANDERSSON KONST TILL SALU. Naile Tahir, Jona Naji, Ranya Aboalhayja och Amanda Magnusson visar några av de saker som eleverna gjort, och som ska säljas för välgörenhe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden