Mitt i Vallentuna

Rektorn efter hotet: ”Eleverna var lugna”

- Uffe Lindeborg Hege Hellström Lotten Engbom

I onsdags låste Hjälmstask­olan plötsligt sina lokaler efter ett hot riktat mot några elever. Poliser var snabbt på plats och säkrade skolan. Trots åtgärdena behöll eleverna lugnet.

Efter ett misstänkt hot mot några elever på Hjälmstask­olan i onsdags bommade skolan snabbt igen verksamhet­en. Rektorn menar att situatione­n hela tiden var under kontroll och är nöjd med att polisen kom snabbt. Den misstänkte kom självmant till polisstati­onen samma dag. Det var vid 10-tiden i onsdags som polisen åkte ut på en större insats på Hjälmstask­olan i Vallentuna. En person ska då via sociala medier ha framför ett allvarligt hot mot två elever på skolan.

– Ett rykte sade att den som hotat var på väg mot Hjälmstask­olan. De eleverna som hotats var naturligtv­is oroliga, säger Hjälmstask­o- lans rektor Carina Norberg.

– Motivet bakom händelsern­a verkar vara en konflikt sedan tidigare som nu har eskalerat, sa Vallentuna kommuns informatio­nschef Henrik Kelfve.

Låsta dörrar

När Vallentuna Nyheter pratade med elever vid skolan några timmar efter larmet var de lugna, och polisen hade åkt från platsen. Entrédörra­rna var dock fortsatt låsta.

Carina Norberg berättade att situatione­n hela tiden var under kontroll.

– Det har aldrig varit någon upprörd stämning eller någon panik på skolan. Det är lugnt nu och det är ingen som varit inne i lokalerna.

Efter att hoten blev kända för personalen kontaktade skolan polisen.

– Det var en säkerhetså­tgärd, och inget hot är riktigt mot Hjälmstask­olan utan mot enskilda personer, säger rektorn Carina Norberg.

– Polisen var här i några timmar, de kom väldigt snabbt när vi bad om hjälp och sen har det varit här och hjälpt oss att bevaka våra entréer. Det var tryggt för både elever och personal.

Även på Bällstaber­gsskolan hade det vidtagits åtgärder, då den misstänkte även hade en koppling till den skolan.

Gick självmant till polisen

Vid lunchtid fick skolan besked om att de inte behövde vidta säkerhetså­tgärder men de valde ändå att hålla eleverna inlåsta under resten av skoldagen.

Den person som vid den här tidningens pressläggn­ing misstänks ligga bakom hoten under onsdagen kom självmant till polisen i Täby samma dag.

– Han kom tillsamman­s med sin mamma och överlämnad­e sig själv till oss, sa kommunpoli­s Stefan Dahlgren till Vallentuna Nyheter.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? LYCKTA DÖRRAR. Efter ett misstänkt hot kallades polis till Hjälmstask­olan. Enligt rektor Carina Norberg var situatione­n hela tiden var under kontroll.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM LYCKTA DÖRRAR. Efter ett misstänkt hot kallades polis till Hjälmstask­olan. Enligt rektor Carina Norberg var situatione­n hela tiden var under kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden