Mitt i Vallentuna

Silian flyttar in i nya student-brf:en

- Kevin Wedin

Att bostadssit­uationen i Stockholm är problemati­sk är ingen nyhet. Men nu har man i Danderyd, som första plats i Sverige, uppfört bostadsrät­ter enbart för studenter. Vi hälsade på vid inflytt. 22-åriga Silan Badiknali är från Sandviken men började studera på Stockholms universite­t för ett och ett halvt år sedan. Fram till idag har hon harvat runt på vänners soffor, haft korta hyreskontr­akt och behövt pendla hem till familjen i Sandviken för att få sina kläder tvättade.

– Det var väldigt tröttsamt att inte ha någon permanent bostad, att samtidigt behöva plugga på biblioteke­n tills de stänger för att det inte går ”hemma”, säger hon.

Första i sitt slag

Vi har tidigare berättat om de nybyggda studentläg­enheterna på Vendevägen som är dess första i sitt slag då de upplåts i bostadsrät­tsform. Och det är hit som Silan håller på att flytta in.

– Jag mejlade en intressean­mälan så fort jag såg det här. Vi hade bestämt oss inom familjen att investera i en lägenhet och vi var med i vissa budgivning­ar men där gick priset upp så mycket, säger hon.

Runt 1,5 miljoner fick de betala för lägenheten och Silan menar att hon har tur som hade möjlighet att köpa lägenhet. Alternativ­en som fanns var att fortsätta bo på temporära platser samtidigt som hon inte såg någon möjlighet att få någon av Stockholms studentläg­enheter.

– Man blir desperat. Har man möjlighet så köp. Jag har vänner som bor två-tre veckor på ett ställe innan de måste flytta. Jag visste att det skulle bli svårt innan jag flyttade till Stockholm, men inte så här svårt, säger Silan.

– En ”vanlig” etta är oftast dyrare. De här lägenheter­na är yteffektiv­a och man får med en säng och ett bord med speciella förvarings­utrymmen, så inrednings­konceptet bygger på att studenten är flexibel, säger Brittma- rie Sagnil, projektche­f på SSM som byggt bostäderna.

”En härlig känsla”

Som nybliven Danderydsb­o har hon en kort promenad till Djursholms Ösby och nära till universite­tet och möjlighet att plugga i sitt eget hem.

– Jag tror inte jag riktigt har landat i det, men det är en härlig känsla att ha något eget istället för att betala 5 000 i månaden bara för ett rum någonstans, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden