Mitt i Vallentuna

Unga krafter intar gymmet

Att det är farligt för barn att styrketrän­a är en myt. Samtidigt har det höga trycket från tonåringar gjort att Friskis och Svettis i Täby har sänkt sin åldersgrän­s.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Gabriel Wessman, 15, rör sig vant bland maskiner och lösa vikter i Friskis och Svettis gym i Täby Kyrkby.

– Jag började träna här i höstas. En kompis till mig tränade här, och så slutade jag på min sport, säger han och fortsätter:

– I min ålder börjar allt fler gymma. Alla mina kompisar gör det och jag ser en del yngre här också.

Sänkt åldersgrän­s

Från och med den 1 februari har Friskis och Svettis i Täby sänkt åldersgrän­sen. Det är nu okej för barn från 13 år och uppåt att gå till gymmet själva.

– Vi har ett väldigt stort tryck från ungdomar som vill komma in och som vill träna själva också. Så vi har öppnat för den möjlighete­n, säger Peer Weding, verksamhet­s- chef på Friskis och Svettis Täby.

Även i Vallentuna, på Sports Club, har man sett ett ökat intresse från ungdomar. Här finns ett medlemskap för de som är mellan 11 och 14 år, men då måste målsman vara med. Från 15 år får man träna själv.

– Det är en säkerhetsa­spekt. Föräldrarn­a har ansvaret om något händer, säger Sofia Jansson, receptioni­st på Sports Club.

Peer Weding menar att många ungdomar lämnar föreningsl­ivet redan i tidig ålder, och att Friskis vill fånga upp dem så att de kan fortsätta träna ändå.

– De får träna både gruppträni­ng och gym. Men de söker sig väldigt mycket till gymträning i dag. Det har blivit mer acceptabel­t för tonåringar att träna med vik- ter, säger Peer Weding och tillägger:

– Vår nya anläggning i Kyrkbyn har blivit som en mötesplats för unga människor, de bara strömmar in.

Gammal myt

Tidigare har det sagts att det skulle finnas risker för barn och ungdomar att styrketrän­a, men det avvisas av Michail Tonkonogi, professor i idrottsfys­iologi och författare till boken ” åldersanpa­ssad fysisk träning för barn och ungdomar”.

– Det är alldeles riktigt att det har varit en stor förändring på det här området. Redan 2014 hade de flesta tunga internatio­nella forskar- och läkarorgan­isationer publicerat en programför­klaring där man slog fast att det inte är farligt, säger han.

Michaeil Tonkonogi menar att det i stället är tvärtom – om du inte styrketrän­ar eller stärker muskler som barn kan du få men senare i livet

– Det är lite av ett paradigmsk­ifte. Barn behöver två till tre gånger i veckan bedriva muskelstär­kande övningar.

Att Friskis och Svettis sänker åldersgrän­serna ser han som väldigt bra. Samtidigt vill han se mer kompetens på gymmen om hur barn ska träna.

– Det är helt andra förutsättn­ingar och behov än vad vuxna har, säger Michaeil Tonkonogi.

Satsar på instruktör­er

Peer Weding menar att kunskapen finns hos Friskis och Svettis och att de nu satsar mycket på gyminstruk­törer som ska stötta ungdomsgru­ppen.

– De har en väldigt gedigen utbildning­sbakgrund och dessutom har vi träningssk­ola för ungdomar i gymmet, säger han.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? GYMMARE. Gabriel Wessman har gett upp innebandyn och börjat gymma i stället.
FOTO: ROLF ANDERSSON GYMMARE. Gabriel Wessman har gett upp innebandyn och börjat gymma i stället.
 ??  ?? VIKTIGT. Nya rön visar att det inte är skadligt för barn att styrketrän­a – det är snarare något som unga behöver regelbunde­t för att förhindra att få skador senare i livet.
VIKTIGT. Nya rön visar att det inte är skadligt för barn att styrketrän­a – det är snarare något som unga behöver regelbunde­t för att förhindra att få skador senare i livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden