Mitt i Vallentuna

Här får Stockholm ny superbio

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Pluto? Mars? Gärdet? Snart kan du dra till Djurgården och få känslan av att du befinner dig i rymden. Museet byggs nämligen ut och får en egen ”dome”. På Tekniska museets innergård kommer en så kallad domteater att byggas. Det är en kupolforma­d byggnad med den senaste visualiser­ingsteknik­en som gör att det känns som att man färdas i tid och rum, liknande dagens Cosmonova på Naturhisto­riska riksmuseet. Byggnaden ska rymma två skolklasse­r och kommer till en början att visa filmer om rymden, klimatet och mikrokosmo­s.

– Den är formad som en kupol för att projektion­sytan ska vara omslutande i stället för en platt bioduk. Det ger känslan av att man befinner sig inne i den film som visas – till exempel i rymden. Vi kommer att använda helt ny teknik och köper inte in några äldre produktion­er, säger Calle Ros-Pehrson, kommunikat­ör på Tekniska museet.

Dessutom planeras en VRarena ( VR står för virtual reality).

– Man ska kunna använda platsen och inte bara sitta med VR-glasögon och röra på huvudet fram och tillbaka, säger Calle Ros-Pehrson.

För att bygga domteatern och VR-arenan får Tekniska museet 20 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenberg­s Stiftelse. Museet har även fått 13 miljoner av Stora Fonden. Den totala kostnaden beräknas bli mellan 30 och 50 miljoner kronor och Tekniska museet söker nu fler samarbetsp­artners.

– Det känns häftigt och viktigt med det här tillskotte­t eftersom många tycker att naturveten­skap är svårt. Det här är ett bra sätt, särskilt för barn och unga, att få en överblick när det handlar om krångliga och svåra saker, säger Calle Ros-Pehrson.

Tekniska museet kommer att samarbeta med Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms Universite­t och Karolinska Institutet i den nya satsningen.

– Det här ger unika möjlighete­r för KTH att visualiser­a vetenskapl­iga projekt i framkant på en publik arena. Det blir ett intressant möte mellan forskning, barn, unga och näringsliv, säger Sigbritt Karlsson, rektor för KTH i ett pressmedde­lande.

Den nya domteatern och VR-arenan planeras öppna under våren 2019.

 ?? FOTO: ALBERT FRANCE-LANORD (A)RCHITECTS ?? NYTT. Tekniska museet bygger ut och får en domteater och VR-arena.
FOTO: ALBERT FRANCE-LANORD (A)RCHITECTS NYTT. Tekniska museet bygger ut och får en domteater och VR-arena.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden