Mitt i Vallentuna

Privathemm­et Villa Ruben renoveras – av 20 firmor

- Kevin Wedin

Ett av de största husen i Djursholm håller just nu på att genomgå en jätteuppru­stning. Vi tog ett snack med villastads­experten för att få veta mer om Villa Ruben. Åker man längs Skärsnäsvä­gen, i Djursholm, är det svårt att inte låta blicken möta ett av Djursholms allra största hus – Villa Ruben, som också går under namnet Villa Ludvigsro.

Tomten har en totalyta på 5200 kvadratmet­er och i dagsläget pågår en omfattande renovering där runt 20 företag ska vara inblandade i att renovera villan, som minst ska bestå av 17 rum, för att bli ett privathem.

Carl Hofman-Bang, en av de största villakänna­rna i Djursholm, släpper senare i vår sin bok ”Djursholms villastad 1896” och där berättar han historier om Djursholms anrika hus.

– Jag kan inte med säkerhet säga att det är det allra största huset, men det är ett av de största husen, ett mindre slott kan man säga, säger han.

Ritade Grand Hotell

I april 1906 köpte bankiren Ludvig Ruben tomten för 87 500 kronor och villan som tidigare låg på tomten rivdes. Samma år gav upp i uppdrag han arkitekten Erik Josephson, som bland annat ritat Grand Hotell i Saltsjöbad­en och Djurgårdsb­ron, som fick designa huset i en barrock stil.

– 1914 avled han och hans änka Amanda Meyerson bodde kvar tillsamman­s med dottern Gerda Rubens, säger han.

– Men en sak som måste nämnas är att huset som stod där innan, Villa Cadovii, flyttades till Stenbocksv­ägen. Det togs ned planka för planka.

1951 köper Djursholms AB Villa Ruben med villkor att inte stycka av den intilligga­nde parken, och sedan dess har fastighete­n använts som kontor – fram till idag.

Danderyds Nyheter har försökt nå den nya ägaren samt projektled­aren av den omfattande renovering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden