Mitt i Vallentuna

Inspireras av senvinterk­ulörer

Även om våren kommer snabbare än vi tror så finns det ännu en sista pust av vinterväde­r kvar. Ta vara på de vackra färgskrift­ningar som den karga februarina­turen bjuder på.

- Text: Erika Lindén Jansson

Varje årstid har sin charm, sägs det. Och även om det kan kännas som att ordspråket inte gäller just nu, när de regniga dagarna ofta hägrar och vabruari härjar, så finns det också många solskenshi­storier i form av bleka morgnar, rogivande mellanperi­oder och soliga dagar. Ledordet i inredninge­n stavas pastell. I 2017 års tappning tar pastellern­a ett steg bakåt i sin glassighet och ger ett mer dämpat, naturligt intryck.

Inspireras av landskapen

Det började redan förra året, när vi långsamt började måla över våra vita väggar i gråa och blåa nyanser. I år fortsätter trenden, men nu tar vi också in jordiga och dova pasteller. Smutsigt rosa, beige, mullvad, silvergråt­t och blekt blått blandas, precis som i naturens skiftninga­r.

Fånga ljuset

Vi går mot ljusare tider, men det betyder inte att man inte kan hjälpa naturen på traven lite. Ge- nom att låta inredninge­n gå i skira, vackra, bleka pastellton­er så kan du minimera de gråa, tunga februarikä­nslorna. Fokusera på de dagar då solen tittar fram och se till att lapa i dig så mycket ljus som möjligt. Att inreda i kritvitt kan kännas kallt och opersonlig­t. Arbeta med olika närliggand­e nyanser och toner för att ge en mer inbjudande känsla.

Lek med färger och material

Arbeta gärna med mönster och olika strukturer för att hitta rätt uttryck. Obehandlat trä, fuskpäls och betong syns i detaljerna under våren. En tapet med mönster av skog, en stor havstavla eller väggar med stora penseldrag gör rummet mer levande. Helheten skapar en ren och lugn atmosfär där livet får tid för återhämtni­ng och kraft att samla ny energi. Ta in äldre möbler och behandla dem för att tillföra patina. Du kan få den slitna känslan genom att grundmåla i en mörk ton, övermåla i vitt och sandpappra ned.

 ?? FOTO: H&M ?? SOFT. Behagliga, softa toner syns i vårens inredning.
FOTO: H&M SOFT. Behagliga, softa toner syns i vårens inredning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden