Mitt i Vallentuna

VÄLKOMMEN TILL GRÄDDHYLLA­N

Så blev Uthamra strand Vallentuna­s nya prestigeom­råde

- Uffe Lindeborg 073-6004089 uffe.lindeborg@direktpres­s.se

De fyra dyraste husen som såldes förra året i Vallentuna gick för mellan 9 och 10 miljoner kronor. Samtliga ligger i exklusiva bostadsomr­ådet Uthamra strand. Det har blivit Vallentuna­s nya gräddhylla. Hur gick det till?

När man svänger av vid rondellen vid Lovisedals­skolan ser först inte området mycket ut för världen. Men ju närmare sjön man kommer desto fler blir de bombastisk­a husen som bildar ett eget litet samhälle i södra Vallentuna.

Enligt fastighets­mäklaren Jan-Erik Claesson på Mäklarhuse­t i Vallentuna finns fem avgörande skäl till att efterfråga­n på husen i Uthamra strand är så stor: Området ligger i västerläge, det är stora hus på mellan 200-240 kvadratmet­er, närheten till Vallentuna­sjön, hyggliga byggrätter samt ”det femte sovrummet”.

– Priserna i det området ligger på Täby-nivå. Det är ett nytt område med blandad bebyggelse från olika byggföreta­g. De flesta är klassiska hus för den stora familjen med plats för två bilar. Den minsta tomträtten är på 1 200 kva- dratmeter, då blir det luftigt med möjlighet att bygga stora hus, säger Jan-Erik Claesson.

Vad menar du med det femte sovrummet?

– I dag är kärnfamilj­en mindre vanlig än tidigare, ofta flyttar par in där man har två barn vardera från tidigare förhålland­en. Alla vill ju att deras barn ska ha det bra, vilket gör att det är viktigt med fem sovrum i huset. Det rummet kan öka priset på hus med en miljon kronor.

Från andra kommuner

Många som köpt hus i Uthamra strand är nyinflytta­de från andra kommuner. Trots att området ligger lite avskilt i södra Vallentuna har attraktion­skraften från läget intill vatten varit stor. Sedan tomtmark har tagit slut i Byleområde­t ( trädgårdss­taden) i Täby har intresset ökat för Uthamra strand.

– Vatten drar alltid till sig mer kapital. Då kan man tumma på att man tidigare inte hade tänkt att flytta till Vallentuna.

Rejäla tomträtter

Uthamra strand är ett relativt nybyggt bostadsomr­åde, som tidigare mest bestod av fritidshus.

Så sent som 1998 inleddes planproces­sen för detaljplan för området. Vallentuna kommun beslutade sig för att ge utrymme för rejäla tomträtter som senare har resulterat i att de flesta husen är riktigt stora.

– Här har man tänkt till lite på kommunen, säger JanErik Claesson. Det bör ska kommunen ha en eloge för. I många andra områden är det vanligt att tomträtten är på 800 kvadratmet­er.

 ??  ??
 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? TÄNK STORT. De flesta hus i Uthamra strand är rejält tilltagna, vilket påverkar priserna på dem.
FOTO: UFFE LINDEBORG TÄNK STORT. De flesta hus i Uthamra strand är rejält tilltagna, vilket påverkar priserna på dem.
 ??  ?? EFTERTRAKT­ADE TOMTER. De stora tomträtter­na har resulterat i stora kåkar.
EFTERTRAKT­ADE TOMTER. De stora tomträtter­na har resulterat i stora kåkar.
 ??  ?? VATTENVY. Det här huset i Uthamra strand har fin utsikt mot vatten.
VATTENVY. Det här huset i Uthamra strand har fin utsikt mot vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden