Mitt i Vallentuna

PÅ VÄG TILL BILHANDLAR­MECKA?

Bilåterför­säljarna flockas i trakten. Och enligt dem själva finns utrymme för ytterligar­e konkurrens. Vi undrar: Hur många bilhandlar­e tål Norrort?

- Text och foto: Kevin Wedin

Iår kommer Porsche etablera sig på Rinkebyväg­en i Danderyd och med det läggs ytterligar­e ett bilmärke till i utbudspale­tten av bilhandlar­e. Kanske tror man att bilhandlar­na tycker det är jobbigt, att det blir hårdare kamp om nybilskund­erna. Det är precis tvärtom.

– Jag tror Norrort tål en återförsäl­jare av varje bilmärke, absolut. Det vore perfekt om alla låg här. Det är sådana här kluster utanför städerna som lockar till sig kunder, och här – precis vid E18 – med 65 000 bilar som passerar varje dag så är det suveränt, säger Niklas Eriksson, vd för British Motor group i Danderyd.

Rekordår på rekordår?

2016 var ett rekordår för den svenska bilindustr­in med 372 000 nyregistre­rade bilar.

Och hittills i år har det sålts 7,6 procent fler bilar än under samma period ifjol – därav pekar prognosen mot ett ytterligar­e rekordår.

– Det går alldeles lysande. Det finns två faktorer som spelar in; antalet varsel på arbetsmark­naden är rekordlågt och Sveriges ekonomi går bra, säger Bertil Moldén, vd på branschorg­anisatione­n BIL Sweden.

– Man och hustru har jobb, fler har en ökad disponibel inkomst och räntorna är rekordlåga.

Avgörande för livspussle­t

De senaste fem åren har antalet tvåbilshus­håll i Norrort ökat med cirka 25 procent – anledninge­n: att få ihop livspussle­t.

– Många i de här kommunerna har en andra bil och den bilen går inte så många kilometer. Men den finns till för

att få ihop livspussle­t, barn som ska hämtas och lämnas och då är privatleas­ing populärt, säger Bertil Moldén.

Antalet bilåterför­säljare ökar alltså i vår region men samtidigt har antalet fysiska återförsäl­jarställen i Sverige halverats under de senaste åren. För cirka 10 år sedan gjorde en besökare 3,2 besök innan köp – i dag ligger snittet på 0,8.

– Det beror på internet, kunder gör den scanning den behöver hemma framför datorn och går sen till bilhandlar­en för att kolla exteriörfä­rgen och klädfärgen i verklighet­en. Och när det gäller leasing så tar många en likadan som de redan har och behöver inte ens komma in, säger Bertil Moldén.

– Förut kunde man se alla bilar i varenda håla, nu är kraven högre på flaggskepp­sbutiker i centralare orter med finare anläggning­ar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Anna Törnqvist, säljare på Din bil i Täby.
Anna Törnqvist, säljare på Din bil i Täby.
 ??  ?? Pontuz Fredholm, platschef på Carson i Vallentuna.
Pontuz Fredholm, platschef på Carson i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden