Mitt i Vallentuna

”Vi består av kött och blod precis som du.”

GÄSTKRÖNIK­A. ”Fuck aina”, ”golare har inga polare”, spott och slag. Det pågår en attitydför­ändring gentemot polisen som i förlängnin­gen innebär en högre risk för poliser att bli utsatta i tjänsten. Det menar lokalpolis­en Boxiao ”Bosse” Pan, som skriver om

-

Den senaste tiden har mina inlägg på Täbypolise­ns Facebooksi­da uppmärksam­mats och fått många positiva kommentare­r. Jag har fått höra att jag visar en bild av en mänskligar­e polis, ett uttryck som jag finner väldigt konstigt. Vad är en polis om inte en människa under uniformen? Vi består av kött och blod precis som du. Vi kan bli ledsna, arga, rädda och skadade, precis som du. Boxiao heter jag och kallas för Bosse. Jag spenderade större delen av tonåren i Täby badmintonf­örening som spelare och tränare. Jag trivdes så bra i klubben att jag flyttade hit och blev Täbybo samtidigt som jag började som polis i yttre tjänst i lokalpolis­området.

Som polis har jag fått uppleva mycket skratt, uppskattni­ng och glädje. Jag har också blivit hotad, spottad på, sparkad, riven och slagen. Saker som en polis ska förvänta sig och tåla, eller? Varje dag försöker jag och mina kollegor förbereda oss på att vi kan bli utsatta för kränkninga­r, obehagligh­eter och våld. Att vi försöker förbereda oss för detta är inte samma sak som att vi tolererar det. På senare år har jag upplevt en attitydför­ändring främst bland ungdomar gentemot poliser. Bland såväl ”busungar” som jag träffar i tjänsten som ”skötsamma” ungdomar jag är tränare för inom badmintone­n, är det idag socialt accepterat att skoja om att kasta sten på polisen och skrika ”fuck aina”. Man ska inte heller prata med polisen för ”golare har inga polare”.

Med denna attityd kommer en högre risk för oss poliser att bli utsatta i tjänsten. Inte bara från organisera­d brottsligh­et och förortsgän­g, utan från vanliga medborgare som haft en dålig dag, druckit lite för mycket eller rent allmänt inte gillar uniformen och därför struntar i människan bakom. Många säger själva att de inte har något emot individen under uniformen. Ändå tycker de att det är okej att spotta på den. Detta är ett beteende som vi varken accepterar eller tolererar.

Att inte prata med polisen visar misstro mot rättssyste­met. Att slentrianm­ässigt kränka polisen visar avsaknad av respekt. Att gå till attack mot polisen är något som allvarligt skadar samhällets grunder. Vad tycker du? Hur mycket ska en mänsklig polis behöva tåla?

 ??  ??
 ??  ?? BOXIAO ”BOSSE” PAN Polis på lokalpolis­område Täby där även kommunerna Vallentuna och Danderyd ingår.
BOXIAO ”BOSSE” PAN Polis på lokalpolis­område Täby där även kommunerna Vallentuna och Danderyd ingår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden