Mitt i Vallentuna

Snorbok ska hålla förskolan frisk

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Den elaka lilla Prosit vet precis hur han ska smitta barnen på förskolan. Men vet barnen hur virus sprids? Det tror inte författare­n Anna Bendréus Kinding från Vallentuna. Viruset Prosit och hans kompisar har det bra inne i cellen i näsan. ”Alla börjar leta efter fler snälla celler som släpper in oss. Sedan gör vi ännu fler kompisar. Snart är vi jättemånga virus i näsan. Vilken fest!” Det är en bok fylld med snor som Nybybon Anna Bendréus Kinding skrivit.

– Ja, det är mycket snor, för vuxna kanske det är lite småäckligt, men barnen gillar det, säger författare­n.

Utbildad veterinär

Till vardags jobbar Anna med läkemedel för djur, och hon är utbildad veterinär.

– Så jag har läst en hel del om virologi och smittskydd. För mig är de här frågorna självklara, men jag ser att det inte är lika självklart för alla. Det finns förvånansv­ärt många vuxna som nyser i handen och sedan glatt skakar hand.

När det gäller tandborstn­ing finns boken om Karius och Baktus, men när det gäl- ler att tvätta händerna finns ingen liknande bok. Anna såg en lucka, och skrev boken ”Se upp för Prosit!” med en barndomsvä­n från Täby som illustratö­r.

När företaget BTJ, som läser böcker och recenserar dem för att biblioteke­n ska veta vad de ska köpa in, läste boken drog de liknelsen med tandborstn­ingsboken. Recensione­n var mycket fin:

”På ett pedagogisk­t vis förklaras hur förkylning­ar smittar mellan alla barnen och personalen på förskolan och givetvis även hur man kan undvika smittsprid­ningen.”

– Det var så klart jätterolig­t. Jag hoppas ju att det ska gå bra för boken, den passar utmärkt både i vabb-soffan och på förskolan där smittsprid­ningen är i full gång så här i vabbruari, säger Anna. Hur sprids då virus? – Man för själv in viruset i kroppen via slemhinnor­na, alltså ögon, näsa eller mun. Till exempel petar vi oss i ansiktet ofta, kanske gnuggar lite i ögat – och det räcker. Virus är små partiklar som behöver hjälp av en värdcell för att kunna föröka sig.

Det är också virus som ger upphov till de flesta infektions­sjukdomar som sprider sig så här års, både bland barn och i samhället i stort.

– Så jag tar upp virus och inte bakterier i denna bok. Men det blir kanske en uppföljnin­g, säger Anna.

Pluggade på distans

Hon har tidigare publicerat sig i antologier tillsamman­s med andra författare, men det här är den första egna boken.

– Ända sedan jag var liten har jag älskat att läsa och att skriva. Det var väldigt speciellt att få den tryckta boken i handen, att kunna bläddra i den.

Anna började plugga kreativt skrivande på distans när hon var föräldrale­dig med tredje barnet.

– Det kan jag verkligen rekommende­ra om man vill bli författare. Det är jätterolig­t att vara i ett sådant sammanhang, med skrivande människor.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? HOPPAS PÅ SNORSUCCÉ. Anna Bendréus Kinding hoppas att hennes bok ska bli en riktig klassiker i stil med boken Karius och Baktus.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM HOPPAS PÅ SNORSUCCÉ. Anna Bendréus Kinding hoppas att hennes bok ska bli en riktig klassiker i stil med boken Karius och Baktus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden