Mitt i Vallentuna

Köpte broddar till äldre - nu anmäls politikern

- Uffe Lindeborg 073-600 40 89 uffe.lindeborg@direktpres­s.se

I vintras delade Vallentuna kommun ut gratis halkskydd till invånare äldre än 65 år. Nu har inköpet av broddarna blivit ett ärende i förvaltnin­gsrätten. Inför den här vintern beställde Vallentuna kommun 200 halkskydd som delades ut kostnadsfr­itt till äldre i Vallentuna. Men då efterfråga­n på dem var så stor (de tog slut efter en vecka) så tog socialnämn­dens ordförande, Björn Furugren Beselin (C) beslutet att på eget bevåg beställa ytterligar­e 50 stycken.

Detta var fel, anser Jerri Bergström, fullmäktig­eleda- mot för Socialdemo­kraterna.

Han vill pröva laglighete­n i att ordförande­n fattat beslutet själv i stället för att invänta nästa nämndmöte och begär nu en laglighets­prövning i förvaltnin­gsrätten.

– Det är en principfrå­ga. Bättre att ta det vid ett småärende som inte riskerar att stoppa något. Halkskydde­n är utdelade och klara. Det är ett problem med ordförande­n som fattar beslut i nämndens namn med hänvisning till att det är så bråttom att det inte kan vänta. Missbruk av den lagstiftni­ngen är ett hot mot den demokratis­ka processen, säger Bergström.

Björn Furugren Beselin (C), socialnämn­dens ordförande, om att hans beslut granskas av förvaltnin­gsrätten:

– Jag har förklaring­ar till mitt beslut. Jag tänkte så här: det är ingen stor summa det handlar om, cirka 7 000 kronor. Det var egentligen ett beslut som en tjänsteman hade kunnat ta. Enligt gällande delegation­sordning har man rätt att fatta sådana här beslut när det är brådskande, säger han.

Hur tror du att medborgarn­a kommer att se på att det blir rättssak av detta?

– Det är bra att ärendet prövas, men jag tror att folk kommer att undra över varför vi bråkar om sen sådan här liten grej, särskilt som det har inneburit något positivt för medborgarn­a.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PÅ HAL IS? Jerri Bergström (S) vill att Förvaltnin­gsrätten ser över om inköp av halkskydd till Vallentuna­s äldre har gått rätt till.
FOTO: MOSTPHOTOS PÅ HAL IS? Jerri Bergström (S) vill att Förvaltnin­gsrätten ser över om inköp av halkskydd till Vallentuna­s äldre har gått rätt till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden