Mitt i Vallentuna

Längtan efter familjen svårast

De tre syrierna som Vallentuna Nyheter träffar på boendet i Ekskogen har ett gemensamt: En oerhörd längtan efter familjen. Men det tar tid när Migrations­verkets kvarnar ska mala, och än finns inga besked om familjeåte­rförening.

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

– Jag är en ung man och jag riskerade att dras in i kriget. Jag vill inte döda andra syrier, säger Muhammad Sheikhyous­ef.

Efter en stund berättar han att han blivit torterad i Syrien. Han satt fången i två månader, och slag med gevärskolv­ar mot tänderna har gjort att han saknar många tänder.

Muhammads resa från Syrien till Sverige gick över Medelhavet.

– Jag var tvungen, men det var väldigt farligt.

Fick asyl

Han har bott i Malmö, Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Efter nio månader och tre dagar kom beskedet: permanent uppehållst­illstånd. Muhammad hade fått asyl.

– Det var otroligt skönt, för lagen har ju ändrats och jag var mycket orolig.

Men någon familjeåte­rförening blir det inte för Muhammad.

Någon som däremot hoppas få återse sin familj är Mu- hammed Shami. Hans hustru och fyra barn finns i Turkiet.

– Jag hoppas att få besked så snart som möjligt.

Mustafa Muslim har också fru och barn i Turkiet.

– Vi pratar varje dag via Whats App. Jag är så frustrerad, jag kommer att åka till Turkiet om inget händer, säger Mustafa.

Vill jobba

I hemlandet jobbade han i en affär och med familjens olivodling. Muhammed var rörmokare, medan Muhammad haft en massa olika jobb, bland annat som chaufför och snickare.

– Jag vill jobba här, hur ska man annars kunna lära sig språket? SFI är jättesvårt. Jag har varit i Sverige i 1,5 år och inte fått någon praktik eller något jobb. Och här finns inget internet eller någon att prata med för det mesta, även om människorn­a som kommer hit är väldigt snälla. Boendet är fint på insidan men det finns inget att göra, säger Muhammad, som känner sig otrygg på grund av att han inte kan språket.

Mycket gemensamt

De tre männen har alla flera saker gemensamt: De är otroligt lättade över att få stanna i Sverige, de tycker att Ekskogen ligger för avsides och de saknar familj och släktingar.

– Jag hoppas få besked om att familjen får komma så snart som möjligt, säger Muhammed.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? TUDELAT. Glädjen över att få stanna är stor – men längtan efter familjen tär på Muhammed Shami, Mustafa Muslim och Muhammad Sheikhyous­ef.
FOTO: ROLF ANDERSSON TUDELAT. Glädjen över att få stanna är stor – men längtan efter familjen tär på Muhammed Shami, Mustafa Muslim och Muhammad Sheikhyous­ef.
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSONW ?? UPPSKATTAR DE FRIVILLIGA. Mustafa, Muhammad och Muhammed har bland annat fått sängar och en dammsugare med hjälp av Vallentuna­borna.
FOTO: ROLF ANDERSSONW UPPSKATTAR DE FRIVILLIGA. Mustafa, Muhammad och Muhammed har bland annat fått sängar och en dammsugare med hjälp av Vallentuna­borna.
 ??  ?? TILLFÄLLIG­T HEM. Modulhusen ligger på en asfalterad åker i Ekskogen.
TILLFÄLLIG­T HEM. Modulhusen ligger på en asfalterad åker i Ekskogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden