Mitt i Vallentuna

Gymnasieel­evernas bok ska få oss i Norrort att växa upp

- Lotten Engbom

”Vad skolan borde lärt dig”, ja det är ledordet i boken som tre gymnasieel­ever i Täby har skrivit. Nu har kommunen nappat på idén. Boken ”Fyllt vuxen – är du redo?” innehåller handfasta tips på vad du ska, och inte ska göra när du påbörjar vuxenlivet. Bakom boken står ungdomsför­etaget Libro UF, som startats av Åvaelevern­a Wilma Begby Persson, 18, Sofia Lindau, 19, och Linnea Jacobsson, 19.

– Det är väldigt mycket i förebyggan­de syfte, som risken med kredit och sms-lån, vad händer om du inte betalar dina räkningar, säger Linnea och tillägger:

–Vi tycker att det finns ett behov som skolan inte lärt ut. Privatekon­omi och arbete var de första delarna vi tänkte på, sen har vi frågat runt.

Tjejerna skrev boken under sommarlove­t inför trean. I november 2016 kom belöningen – de höll boken i handen.

– Största utmaningen har varit att motivera sig själv att lägga ner så mycket tid, man har fått prioritera bort väldigt mycket annat, säger Wilma.

– Men det har lärt oss att ha tålamod. Saker kan ta lång tid, men det är värt det, säger Sofia.

Marknadsfö­ringen har skett via sociala medier. De skickade även boken till Täby kommun, som de ansåg borde köpa in den. Utbildning­schefen Patrik Forshage nappade och nu har kommunen beställt 215 stycken. Tanken är att både ungdomar och nyanlända kan ha nytta av boken.

– Den stack ut och boken visade sig vara alldeles fantastisk, säger Forshage.

Nu har tjejerna också skickat boken till närliggand­e kommuner, och väntar på svar. Vad som händer med företaget i framtiden är inte klart, men boken kommer att bestå.

– Att vi har gjort en bok kan ingen ta ifrån oss. Den kan stå i bokhyllan hela livet, säger Wilma.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? ENTREPRENÖ­RER. Wilma Begby Persson, Sofia Lindau och Linnea Jacobsson är unga företagare.
FOTO: LOTTEN ENGBOM ENTREPRENÖ­RER. Wilma Begby Persson, Sofia Lindau och Linnea Jacobsson är unga företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden