Mitt i Vallentuna

Rabatthäft­e nära fälla storklubb

- Lotten Engbom

Det råder stor turbulens i Täby FC, klubben som beskriver sig som världens största innebandyf­örening. Orsaken: 16 000 rabatthäft­en, en skuld på över 2 miljoner kronor och barn som blir uteslutna om deras föräldrar inte betalar. Det var 2015 som en oenig styrelse i Täby FC beslutade att alla klubbens lag skulle sälja reklamhäft­en för 300 kronor styck för att dra in pengar till föreningen.

Totalt tog klubben in 16 000 häften; ett blädderblo­ck med erbjudande­n och rabatter i bland annat Täby Centrum. Hälften av pengarna gick till företaget Dreamstar som tagit fram häftena, 75 kronor till klubben och resterande 75 kronor direkt till lagen.

Men försäljnin­gen gick inte som förväntat. Inte alls. Och plötsligt satt klubben på en mångmiljon­skuld på drygt 2 miljoner kronor.

Flaggade för konkurs

Efter ett extrainkal­lat årsmöte 2016, där styrelsen flaggade för konkurs om inget gjordes, beslutades det att en faktura till medlemmarn­a på 550 kronor per medlem skulle sändas ut för att täcka upp förlustern­a. En till faktura på 250 kronor, för en höjning av årsavgifte­n, har också kommit.

Betalar man inte får inte barnet fortsätta träna. Flertalet föräldrar har reagerat och satt sig emot.

– Hela upplägget med att sälja de här häftena är märkligt. De har beställt enorma mängder, men häftena går inte att sälja. Det står inget i stadgarna att de har rätt att genomföra tvångsförs­äljning, säger en förälder som vill vara anonym. En annan: – Jag vill inte bidra till det här, men just i den här sekunden funderar jag på att betala in. Det är jättejobbi­gt för ett litet barn att komma till sin träning och så får du höra att du måste gå hem igen.

’’En dålig affär’’

Thomas Hjelm, sekreterar­e i Täby FC och talesperso­n i ärendet, berättar att bakgrunden till häftena är att styrelsen ville göra ett lyft för barn- och ungdomsver­ksamheten.

– För att få in extraresur­ser beslutades det i en inte enig styrelse att vi skulle göra den här rabatthäft­eshistorie­n. Med facit i hand visade det sig att det inte var så bra. Vi hade underskatt­at viljan, ambitionen och självklart antalet. Vi skulle ha börjat i mindre skala, säger han.

– Vi gjorde en dålig affär helt enkelt.

Skulden för de 16 000 reklamhäft­ena har klubben lyckats förhandla ned två gånger. Den senaste gången med mer än hälften.

– Vi förhandlad­e ner från 1,5 miljon kronor till 700 000 kronor. På det extra årsmötet i höstas sa vi att vi gjort en jättegroda och ställde våra platser till förfogande och lät till och med föräldrar som inte har rösträtt få en tillfällig rösträtt. Men de som var på mötet ville att vi skulle sitta kvar och lösa det genom en extra debitering, säger Thomas Hjelm som tillägger att klubben idag har en budget i balans.

Hur mycket har det skadat er förening?

– Hittills ingenting, förutom att vi som sitter i styrelsen känner att det inte är roligt längre. Vi får hot, vår personal på kansliet får hotfulla mejl. Det är helt sanslösa grejer. Vi hör aldrig något när det går bra, men nu är vi inte vatten värda.

Föräldrar som vi varit i kontakt med menar i sin tur att även de känt sig hotade av klubbrepre­sentanter.

 ??  ?? SNEDSATSNI­NG. 16 000 exemplar av det här häftet köpte innebandyk­lubben Täby FC in. Det häll på att bli klubbens fall.
SNEDSATSNI­NG. 16 000 exemplar av det här häftet köpte innebandyk­lubben Täby FC in. Det häll på att bli klubbens fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden