Mitt i Vallentuna

Micke får trafiken att flyta vid DS

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Måndag till fredag, från sju på morgonen till 16 på eftermidda­gen, i ur och skur står Micke Eklund och ser till att inga trafikolyc­kor sker vid ambulansin­farten till Danderyds sjukhus. Solen skiner, en eller två plusgrader när vi träffar Micke Eklund, 49 år, vid Danderyds sjukhus.

– Jag är vägvakt och sorterar trafiken till ambulansin­farten. Man får klä sig varmt, dagar som i dag är väldigt behagliga, säger han.

En personbil stannar vid Micke, en kvinna säger att hennes man gjort illa sig och att de är på väg till akuten.

– Då släpper man förbi. Men ska man parkera, spela golf eller äta lunch får man åka runt via BB. Det viktigaste är ju säkerheten, så om någon blir missnöjd ett tag så får man leva med det, säger han.

Udda yrke

När han har rast, två gånger per dag, värmer han sig i sin bil som står alldeles bredvid vaktposten. Och trots att jobbet kan se ut att vara monotont är det en av de roligare platserna han arbetat på.

– Det är ett udda yrke. Många går förbi och ofta ser jag ju samma personer varje dag, då pratar man lite om de har tid. Ofta står vi ju vid vägarbeten och tidigare jobbade jag vid nya Karolinska i fyra år.

– Här är det rätt så roligt, det är mycket trafik, mycket människor som man kan hjälpa till, så dagarna går bra ändå. Jag fyller nog en stor funktion när det gäller service – jag vet vart de flesta ska någonstans om de behöver hjälp att hitta.

Får halsduk och choklad

Att Micke uppskattas för sitt jobb råder det inga tvivel om. Förutom att ha fått ”dagens ros” från Danderyds sjukhus fyra gånger har han även fått en och en annan present.

– Halsduken jag har på mig fick jag av en dam som tyckte att jag inte skulle frysa om halsen, jag har fått fyra påsar daim av folk som jag kunnat hjälpa. Uppskattni­ngen som jag fått här får man inte på många andra platser, det gör ju hela jobbet roligt.

Är det inte jobbigt att stå så länge?

– Jag har en pall här bakom, men jag tycker inte det ser bra ut om man sitter ned, det känns fel.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? VÄGVISARE. Först var det sagt att Micke Eklund skulle stå här i tre dagar, nu har han vaktat trafiken vid Danderyds sjukhus i över ett år.
FOTO: KEVIN WEDIN VÄGVISARE. Först var det sagt att Micke Eklund skulle stå här i tre dagar, nu har han vaktat trafiken vid Danderyds sjukhus i över ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden