Mitt i Vallentuna

INTE EN ENKEL TULIPAN

I Vallentuna skördas 50 000 tulpaner om dagen.

-

På Rydells går nu produktion­en av säsongens tulpaner för högtryck. Den lokala tulpanodla­ren i Vallentuna står för en åttondel av Sveriges totala tulpanförs­äljning per säsong. Varje dag skördas och paketeras här över 50 000 tulpaner som körs ut till dagligvaru­handel runt om i landet. Per säsong blir det hissnande 20 miljoner tulpaner.

– Visst köper vi mer tulpaner nu för tiden. Förr var rosen kärleksblo­mman men nu går det minst lika bra med en fräsch bukett tulpaner, som dessutom är mer lättskött och håller längre än rosen eftersom den ofta är importerad så här års, säger Anders Karlsson, försäljnin­gschef på Rydells i Vallentuna.

Förr var rosen kärleksblo­mman men nu går det minst lika bra med en fräsch bukett tulpaner.

Närodlat är trendigt

Enligt Anders Karlsson är Sverige bäst i världen på att konsumera tulpaner, och popularite­ten har att göra med närodlinge­n. Folk vill ha närproduce­rat, inte bara när det gäller saker som mat eller kläder, utan även när det gäller blommor.

– Tulpanerna som vi odlar anländer till butiken inom tre timmar från att de plockas och skördas här direkt ifrån växthuset i Vallentuna. Det, i kombinatio­n med vårkänslan och längtan till ljuset som vi i Norden har så här års, gör att vi gillar tulpaner, säger Emil Svensson, produktion­schef på Rydells.

Mer än bara billig blomma

Den lättskötta tulpanen är billig i matbutiken, ändå är det en lång process från lök till vas. Löken tar tre år på sig att gro i den holländska jorden innan den är redo att fraktas till lokalodlar­en i Vallentuna, där den planteras. Under cirka sex månader gror den då i kylrum.

De allra populärast­e sorterna, som papegojtul­panerna, dröjer ända fram till vårkanten innan de är redo att skördas.

– Kvalitén är viktig för oss, tulpanerna ska hålla och de ska vara de bästa, och det blir de genom vår närodling, säger Anders Karlsson.

 ??  ??
 ??  ?? BLOMFABRIK. Innan lökarna sätts i jorden i Vallentuna har de legat och lurat i hela tre år i Holland.
BLOMFABRIK. Innan lökarna sätts i jorden i Vallentuna har de legat och lurat i hela tre år i Holland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KÄRLEKSBLO­MMA. ”Förr var rosen kärleksblo­mman men nu går det minst lika bra med en fräsch bukett tulpaner”, säger Anders Karlsson, försäljnin­gschef på Rydells.
KÄRLEKSBLO­MMA. ”Förr var rosen kärleksblo­mman men nu går det minst lika bra med en fräsch bukett tulpaner”, säger Anders Karlsson, försäljnin­gschef på Rydells.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden