Mitt i Vallentuna

Efterlängt­ad basketklub­b i Vallentuna

- Hege Hellström

Vallentuna har varit ett en vit fläck på kartan när det gäller basket. Men sedan i höstas finns Vallentuna basket, som i dagsläget har 30 barn i träning. Sedan i höstas har Täby basket knoppats av till en sektion även i Vallentuna.

– Vi har ett mål på 40-50 elever när vårsäsonge­n är slut. Vi ska skapa den plattform som behövs, ta hjälp av föräldrar, så att föreningen står stabil från början, säger Erik Söderberg, ordförande i Vallentuna basket.

En av spelarna heter Josefin Esni Selberg. Hon tycker att spela match är roligast.

– Basket är bra för att det är roligt och man får tävla litegrann, man får lära sig nya saker och träffa kompisar. Man får springa av sig, andra sporter går inte riktigt lika snabbt och man får inte dribbla med bollen, säger hon.

Flickor och pojkar

Flickor och pojkar tränar tillsamman­s i Bällstaber­gsskolan underledni­ng av Harald Naumann. Just nu är det barn födda 2007-2010 som är med.

– Äldre barn är välkomna till Täby basket tills det blir tillräckli­gt stort intresse. Vi vill gärna starta träning i norra Vallentuna också, säger Erik Söderberg.

– Det finns vita fläckar som Vallentuna. Täby har alltid haft stor verksamhet, Danderyd också. Nästa mål att starta i Vaxholm.

Varför ska barnen välja just basket?

– Jag tycker den är ganska lättillgän­glig. Man behöver ett par vanliga gymnastiks­kor, inget annat. Det är en utveckland­e sport, en kombinatio­n av taktik och strategi plus kondition och koordinati­on. Inte bara kraft och inte bara längd.

Va?! Måste man inte vara lång?

– Nej, vi har inga krav. Man behöver bara vara en person som gillar och vill testa på, som vill träna och lära sig. När du vill lägga ner mer tid på basket kanske längden har en viss betydelse, men inte i den verksamhet som vi driver i Täby och Vallentuna som handlar om att utveckla varje individ utifrån förutsättn­ingarna. Vi lever efter devisen ”så många som möjligt, så länge som möjligt”.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOVE NAUMANN ?? BOLLKOLL. Det är full rulle i Bällstaber­gshallen.
FOTO: TOVE NAUMANN BOLLKOLL. Det är full rulle i Bällstaber­gshallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden