Mitt i Vallentuna

Stopp på Roslagsban­an hårt slag mot handeln

HALVERAD OMSÄTTNING. Missnöje om bristande kommunikat­ion

- Uffe Lindeborg 073-600 40 89 uffe.lindeborg@direktpres­s.se

Det lilla torget intill Kragstalun­ds station, mittemot Bä l l st a bergsskola­n, har inte så stor kundkrets. De flesta kunderna kommer från närområdet, skolan eller från tågstation­en. Utbudet på torget är inte heller så stort. Där finns en frisörsalo­ng, en verksamhet där svenska kyrkan bedriver verksamhet för barn, ett gym som är bemannat en halvtimme varje torsdag samt en kombinerad sushibutik och godisaffär.

– Jag har förlorat en tredjedel av omsättning­en sedan tågen slutade gå. Det är stor skillnad mot när tågen går, säger sushimakar­en Leo på Superkök.

Hos frisörsalo­ngen Stor och Liten är det bättre, tre frisörer har varsin kund när vi tittar in. Men även de har känt av ett tapp sedan tågen slutade rulla.

– Vi har inte tappat så mycket då vi har många stamkunder som bokar tid. Men vi har kunder från Täby som säger att de inte kommer tillbaka förrän tågen börja gå igen, säger Lena Samuelsson.

Halverad omsättning

I Roslags Näsby känner handlarna av att tågtrafike­n blivit glesare, men än värre är att hela området är en byggarbets­plats.

– Vår omsättning har sjunkit med hälften. Förhoppnin­gsvis blir det bra när allt är klart. Men vi känner oss utlämnade. Ingen, varken hyresvärd eller SL, har kommit och pratat med oss, säger en handlare som vill vara anonym.

Martina Wiklund, kommunikat­ör och verksamhet­sredaktör hos trafikförv­altningen, anser att man verkligen har försökt att informera alla berörda parter.

– Vår boendeinfo­rmatör har besökt samtliga handlare och vi har en stor banderoll på platsen med informatio­n. Dessutom går vi regelbunde­t ut med digitala nyhetsbrev. Vi har också gjort insatser för att informera när olika delprojekt startats, säger hon.

Ny öppen torgyta

I Vallentuna centrum är tongångarn­a mer positiva, trots ombyggnati­on av centrumet och tågstopp.

– Det är klart att det har varit jobbigt när man inte har vetat var man ska gå för att komma in i butiken. Men det kommer att bli bra när det är klartm säger Lili Thimren Karlsson som driver fotobutike­n i Vallentuna centrum tillsamman­s med en kollega.

Det är klart att det har varit jobbigt när man inte har vetat vart man ska gå för att komma in i butiken.

 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? PLATTARE CENTRUM. Det nya Vallentuna centrum blir ljusare och mer öppet med nya gångplatto­r.
FOTO: UFFE LINDEBORG PLATTARE CENTRUM. Det nya Vallentuna centrum blir ljusare och mer öppet med nya gångplatto­r.
 ??  ?? SER FRAMÅT. Butiksinne­havaren Lili Thimren Karlsson ser ett ljusare torg växa fram mellan hammarslag­en.
SER FRAMÅT. Butiksinne­havaren Lili Thimren Karlsson ser ett ljusare torg växa fram mellan hammarslag­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden