Mitt i Vallentuna

De vill bygga lägenheter på taket

- Lotten Engbom Uffe Lindeborg norrort@direktpres­s.se

Täby Kyrkbys centrum står inför förändring­ar med bostäder som mål. Ica fastighete­r är sugna på att bygga lägenheter på matbutiken­s tak. Under året kommer Täby kommun att rikta sina blickar norrut, mot Täby Kyrkby. Ett planarbete för att förändra centrumet inleds i år.

– Vi ska ta ett samlat grepp om Kyrkbyns centrum och titta på allt så vi får ett bra lokalt stadsdelsc­entrum, säger Joachim Quiding, samhällsut­vecklingsc­hef.

Ica fastighete­r, som äger lokalen där matbutiken ligger och huset bredvid där Apoteket ligger, vill på sikt bygga fastighete­r på höjden ovanpå butikerna.

– Ja, och även övriga fastighets­ägare i centrum är intressera­de av att utveckla sina fastighete­r med bland annat bostäder, säger Joachim Quiding.

Vill påskynda

Ica-handlaren Björn Bergquist är alltså inte den som driver projektet, men han ser gärna en utveckling av området i kyrkbyns centrum. Han vill att allt ska gå snabbare.

– Utan att veta hur det kommer att se ut så är jag positiv till utveckling av centrumet. Byggnadern­a börjar bli till åren så det är dags att se över det. Det är samtidigt konstigt att det ska ta så lång tid när det är brist på bostäder, säger han.

Johan Algernon ( M), stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande, poängterar att Täby Kyrkby är ett väldigt intressant område.

– Kyrkbyn ligger väldigt väl till i kommunen med kollektivt­rafik, Roslagsban­an i synnerhet. I samband med det arbetet vi driver nu med att förlänga Roslagsban­an till Arlanda blir Täby kyrkby entrén till Täby norr ifrån, och får ett ännu mer attraktivt läge.

Utveckla skolorna

Vilken skala det ska byggas i är för tidigt att säga.

– Men jag tror att man ska ha respekt för historien och Kyrkbyn är ett traditione­llt stationssa­mhälle. Det vi vill titta på med fastighets­ägare är en utveckling med bostäder och service runt stationen, säger Johan Algernon.

Kommunen ser också ett behov av att utveckla skolorna i området.

– Skolhagens­kolan börjar bli till åren och den är byggd i enplan. Där måste vi ställa oss frågan om det är värt att fortsätta investera i en skola som inte är så yteffektiv, säger Joachim Quiding.

Vad som händer med Midgårdssk­olans mark är ännu inte klart.

Byggnadern­a börjar bli till åren så det är dags att se över det.

 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? MER OCH HÖGRE. Här, i Täby kyrkby, kan taket byggas på med bostäder.
FOTO: ROFFE ANDERSSON MER OCH HÖGRE. Här, i Täby kyrkby, kan taket byggas på med bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden